eur:
394.23
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A törvényes bevándorlás is visszaszorítaná a francia belügyminiszter

Nemcsak az illegális, hanem a törvényes bevándorlást is vissza akarja szorítani a francia belügyminiszter. Claude Guéant ezzel újabb vitát kavart, sokak szerint ugyanis a gazdaságnak szüksége van a bevándorlókra, és a gazdasági tárca vezetője is ezen a véleményen van.

Az elnöki hivatal főtitkárából nemrég belügyminiszterré vált Claude Guéant néhány hete azzal keltett csaknem országos felháborodást, hogy kijelentette: az ellenőrizetlen bevándorlás egyik következményeként a franciák sokszor nem érzik otthon magukat, és gyakran olyan élethelyzetekbe kényszerülnek, amelyeknek semmi közük a társadalmi szokásrendszerükhöz.

Kedden a bevándorlási törvényről szóló parlamenti vita alatt a belügyminiszter a fentieket további megfontolásokkal egészítette ki. Szerinte a társadalmi feszültségek, az előítéletek csökkentése, sőt az idegengyűlölet megelőzése érdekében a bevándorlást - törvényeset és törvénytelent egyaránt - olyan szintre kell szorítani, amelyet az ország el tud viselni.

A korlátozásnak egy másik oka is van: a belügyminiszter mellett számos politikus meg van győződve, hogy a bevándorlás növeli a munkanélküliséget Franciaországban. Ez utóbbi érv ellen azonban az elmúlt napokban egyre többen emelik fel a hangjukat, mások mellett Nicolas Sarkozy egyik közeli tanácsadója és barátja, Alain Minc is.

A L'Express című hetilap internetes kiadásában megjelent írásában a neves közgazdász úgy véli, nemcsak tévedés, hanem egyenesen rosszhiszeműségre vall összefüggésbe hozni a munkanélküliséget a bevándorlással. Szerinte a külföldiek nélkül több százezer alacsony képzettséget igénylő munkahely egyszerűen betöltetlen maradna. Attól is tart, hogy a szigorítással elriasztják majd azokat a magas képzettségű bevándorlókat, akikre az országnak szüksége van.

A törvényes bevándorlás elősegítése mellett érvelt Christine Lagarde gazdasági miniszter és Laurence Parisot, a Gyáriparosok Szövetségének az elnöke is. Utóbbi hangsúlyozta, hogy a cégek gyakran nem vagy csak nagyon nehezen találják meg a nekik megfelelő munkaerőt. Xavier Bertrand, a munkaügyi tárca vezetője viszont azzal sietett a belügyminiszter segítségére, hogy kijelentette: a munkanélküliek rugalmasabb és főleg gyorsabb átképzésével az említett munkaerőpiaci problémák könnyen megoldhatók.

Claude Guéant mindenesetre kitart korábbi szándéka mellett és bejelentette: napokon belül új javaslattal áll elő, amely a tartózkodási engedélyek számát korlátozza. Jelenleg évente 20 ezer engedélyt adnak ki a munkavállalási céllal érkező külföldieknek, családegyesítés címen pedig további 15 ezret. A belügyi tárca vezetője mindkét területen alacsonyabb számokat akar látni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×