INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Szlovák cég vásárolja fel az INA részvényeit

Infostart / InfoRádió
A szlovák J&T pénzügyi befektető csoport áll a horvát INA olajvállalat részvényeinek felvásárlása mögött - állítja a Hospodárské noviny című szlovák gazdasági és politikai napilap.

A Hospodárske noviny értesülései szerint a J&T nem maga vásárolja fel közvetlenül a részvényeket, hanem hozzá közel álló ciprusi cégeken keresztül. A zágrábi hatóságok eddig a Molt sejtették a ciprusi cégek mögött, azt gyanítva, a magyar olajvállalat így akar többséget szerezni az INA-ban.

A szlovák lap szerint a részvényvásárlást a J&T nemcsak saját maga, hanem ügyfelei részére is végzi.

Olyan ciprusi cégekről van szó, amelyeken keresztül a J&T csoport a cseh Unipetrol holding részvényeinek egy részét is a kezében tartja. E cégeknek az alaptőkéje 1700-4000 euró, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy vásárlásaik mögött még van valaki, aki mindezt pénzeli - olvasható a Hospodárské noviny cikkében.

Petr Málek, a J&T csoport szóvivője az értesülést nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A horvát hatóságok, illetve a sajtó eddig az esetleges szlovák érdeklődők között csak Mario Hoffmannt, az Istrokapital főnökét emlegették. A Hospodárské noviny szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy a részvényvásárlások mögött Hoffmann állna, legalábbis nem egyedül. A lap értesülései szerint Hoffmann azért került az érdeklődés középpontjába, mert a tulajdonában lévő szlovák Postová Banka az egyik cégnek segített a részvényvásárláskor.

Helan Hupková, az Istrokapital szóvivője a lapnak cáfolta, hogy ezekhez az állítólagos ciprusi cégekhez Mario Hoffmannak és az Istrokapitalnak valami köze is lenne. A gyanúsítgatást a Mol is visszautasította.

A szlovák gazdasági lap szerint a pénzügyi cápákként is emlegetett J&T csoport és az Istrokapital már a múltban is együttműködtek. Többek között akkor, amikor a Mol megvette a pozsonyi Slovnaftot. Akkor az Istrokapital és a J&T is 15-15 százalékos részvénycsomagot vettek, amelyet a Mollal folytatott vételi tárgyalások során jól hasznosítottak.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk