eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Picasso örökösei is meglepődtek

Összesen 271, eddig teljesen ismeretlen, Pablo Picasso által készített alkotás került elő Franciaországban. A festményekből, rajzokból, kollázsokból, litográfiákból, különböző vázlatokból álló gyűjtemény egy nyugdíjas házaspárnál bukkant fel, akik a művész fiával akarták hitelesíttetni az alkotásokat. A meglepődött örökösök orgazdaság miatt ismeretlen elkövető ellen feljelentést tettek a rendőrségen.

"Óriási meglepetéssel és izgalommal fedeztük fel az általunk sosem látott alkotásokat" - mondta az esetről tudósító Libération című napilapnak a világhírű művész fia, Claude Picasso. Az öröm mellett azonban a hagyatékot kezelő örököst egy fontos kérdés nyugtalanítja: miképpen került az első ránézésre mintegy hatvan millió eurót, mai árfolyamon közel 17 milliárd forintot érő gyűjtemény egy dél-franciaországi nyugdíjas villanyszerelő tulajdonába?

Az alkotások Picasso egyik legderűsebb és legkiegyensúlyozottabbnak mondott időszakában, az 1900 és 1932 közötti években készültek. Két jegyzetfüzetében például kilencvenhét olyan rajz található, melyeket eddig soha senki sem látott, több portré első feleségét, Olga Koklova orosz balett táncosnőt ábrázolja, de a "kék korszakából" származó akvarell, a művész által ritkán festett tájképek, a kilenc darab, abszolút újdonságnak számító kubista kollázs csupa olyan felfedezés, ami nem szerepelt a Picasso halála után készített leltárban. Egyfajta fekete lyuk az életműben, ami most hirtelen láthatóvá vált.

Az alkotások "tulajdonosa", egy Pierre Le Guennec nevű 71 éves nyugdíjas villanyszerelő azt állítja, hogy a műveket személyesen Picasso ajándékozta neki, három éven keresztül ugyanis a művész dél-franciaországi villáiban dolgozott, egyikbe még a riasztóberendezést is ő szerelte be. A történetet az örökösök nem hiszik el, azt mondják, Picasso nagyon nehezen vált meg alkotásaitól, ugyanakkor kínosan megszámozott minden keze alól kikerült művet, így kizártnak tartják, hogy egyetlen személynek ennyit ajándékozott volna.

A villanyszerelő azonban azt mondja, nem csak a művésztől, hanem utolsó élettársától, Jacqueline-től is kapott ajándékokat. A férfi egyébként idén januárban jelezte először az örökösöknek, hogy Picasso alkotásokkal rendelkezik, és azokat hitelesíttetni akarja velük. Először fényképeket küldött, ám végül szeptemberben az eredeti alkotásokat is megmutatta. Az örökösök ekkor döntöttek úgy, hogy feljelentést tesznek, attól tartottak ugyanis, hogy az értékes gyűjtemény eltűnhet, vagy megrongálódhat.

A rendőrség végül októberben lefoglalta a rendhagyó Picasso-műveket, és azokat immár a kulturális javak védelmét szolgáló központi hivatal egyik Párizs környéki páncéltermében őrzik. A villanyszerelő a sajtónak az ügyről csak annyit mondott, hogy áll elébe minden nyomozásnak. Az örökösök ugyanis természetesen annak kiderítését várják az igazságszolgáltatástól, miként kerültek az alkotások a nyugdíjas férfihez. Azzal ők is tisztában vannak, hogy egy esetleges lopást, élő tanú híján, nagyon nehéz lesz bizonyítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×