eur:
389.61
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem tartják komolytalannak az al-Kaida legújabb fenyegetését

Olcsón kivitelezhető, de nagy gazdasági károkat okozó akciókkal akar lecsapni a Nyugatra az al-Kaida. A nemzetközi terrorhálózat jemeni szárnya jelezte: a nyomtatópatronokba rejtette, de elfogott pokolgépek már ennek az új stratégiának a részei voltak.

A magát az al-Kaida arábiai szárnyának nevező jemeni csoport nemcsak új stratégiát, de új médiakampányt is indított a nyugat elleni harcában, amikor militáns weboldalaknak megküldte új, angol nyelvű magazinja, az Inspire (azaz Ihletés) legújabb kiadását.

Ebben a nyomtatópatronos támadás technológiai és taktikai hátterét írja le. Az akciót az utolsó pillanatban tudták meghiúsítani a nyugati titkosszolgálatok, úgy, hogy a szaúdi biztonsági szervek révén információt kaptak egy volt al-Kaida tagtól. A nagy-britanniai reptérre egy teherszállító gépen érkezett pokolgépet először nem is találták, csak azután bukkantak rá, hogy arról pontos információt kaptak. Illetékesek azt mondták: néhány perccel azelőtt hatástalanították, hogy felrobbant volna.

A patronok eredeti címzettje két chicagói zsinagóga volt, de amerikai illetékesek szerint a valódi cél az lehetett, hogy a levegőben robbanjanak fel az azokat szállító repülőgépek.
A militánsok a kudarc ellenére úgy érzik, hogy sikert értek el: "két 150 dolláros Nokia telefon, két HP nyomtató, darabja 300 dollár, szállítási és egyéb kiadások, 4200 dollár összköltség. Ennyibe került nekünk a Vérzés hadművelet" - volt olvasható a terroristák magazinjában.

A cikk gunyoros hangnemben utasította vissza, hogy kudarcot vallottak volna: "Az állítólagosan megakadályozott támadás miatt bizonyosan több milliárd dollárba kerülő biztonsági intézkedéseket kell bevezetnie Amerikának és a nyugati országoknak. Ezt hívjuk mi nyomásnak.

A magazinban leközölték a nyomtatópatronokba rejtett pokolgépek és a nyomtatók fotóját. A képeken látni lehetett Charles Dickens Szép remények című regényének egy kiadását is - a könyvet azért tették a csomagba, hogy jelezzék, mennyire bizakodók voltak a tervezett támadás sikerét illetően.

A militánsok kommunikációját figyelő szervezetek szerint nem hencegésről van szó, az információ eredeti és hiteles. Az al-Kaida így fogalmazta meg új célját: "Nem kell nagy csapás ahhoz, hogy térdre kényszerítsük Amerikát. Biztonsági fóbia légköre lengi be az országot, de a nagy erőfeszítésekkel emelt gátakon meg lehet találni a kiskapukat. Így több, kisebb akció eredményesebb lehet".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×