eur:
389.45
usd:
363.72
bux:
68068.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Hároméves kor előtt nincs tévézés"

"Hároméves kor előtt nincs tévézés" - ezzel a címmel indít több napos felvilágosító kampányt a francia legfelsőbb médiatanács. A testület az akciót a nemzetközi gyermekjogi egyezmény elfogadásának 21. évfordulójára, november 20-ára időzítette, és azzal alapvetően a televíziózás gyermekekre gyakorolt káros hatásaira akarja figyelmeztetni a szülőket.

"Nem akarunk bűntudatot kelteni a szülőkben, csupán tudatosítani szeretnénk, hogy a korai gyermekkorban a túlzott tévézés visszafordíthatatlan értelmi és viselkedészavarokat okozhat" - nyilatkozta a sajtónak a kampány kapcsán egy a médiatanácsnak dolgozó pszichológus. Serge Tisseron azt mondta, egy nyolc éven keresztül folytatott, kettő és öt év közötti gyermekek médiaszokásait vizsgáló felmérés kimutatta, hogy a túlzott tévézés már tíz éves korra kóros következményekkel járhat.

A megfigyelt gyermekek hét százalékánál például az iskolai foglalkozások iránti érdeklődés csökkenését figyelték meg, kilenc százalékuk pedig a fizikai tevékenységektől is elfordult. A változás a táplálkozásban is megmutatkozott: tíz százalékuk lényegesen többet nassolt, öt százalékuknál pedig komoly súlygyarapodást figyeltek meg.

A médiatanács az eddigi eredményeket figyelembe véve azt tanácsolja a szülőknek, hogy nyolcéves korig csak gyermekműsorok nézését engedélyezzék a csemetéiknek, és általában is igyekezzenek minél rövidebb ideig a tévé elé engedni őket.

Ez utóbbi tanács azért is fontos szerintük, mert a testület által megrendelt felmérésekből az derül ki, hogy a vakációk alatt a gyermekek drasztikus mértékben többet töltenek a képernyő előtt: az este 11-ig tévézők aránya a négy-tíz éves korosztályban tíz, a 11 és 14 év közöttieknél pedig 15 százalékkal ugrik meg.

Az elmúlt évek felvilágosító munkájának köszönhetően egyébként a szülők egyre gyakrabban fordulnak a médiatanácshoz egy-egy, szerintük a gyermekeket valamilyen módon károsan befolyásoló műsor vagy akár reklám miatt. Tavaly összesen ezerhatszáz panasz érkezett a testülethez, hétszázzal több, mint 2008-ban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×