eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Politikus állhat az ünneplő családok legyilkolói mögött?

Oroszországban letartóztatták az egész országot sokkoló falusi mészárlás feltételezett kitervelőjét. A férfi és bandája jelentések szerint éveken át rettegésben tartotta a lakosokat, november elején végül tizenkét embert megöltek. Az áldozatok között volt egy csecsemő is.

A harmincezres lakosú Kuscsevszakaja Oroszország déli, krasznodári körzetében csendes településnek tűnik. November negyedikén azonban éppen ott késeltek halálra, illetve fojtottak meg tucatnyi helyi lakost - köztük három gyereket és egy csecsemőt. Az orosz hatóságok most közölték, hogy elfogták a brutális bűntett feltételezett kitervelőjét, akinek bandája állításuk szerint húsz éven át terrorizálta a falut.

Az állítólagos értelmi szerző, Szergej Capok mellett egy tizenéves és három, húszas évei elején járó fiatalt is elfogtak, akik a gyanú szerint részt vettek a mészárlásban.

Az Izvesztyija című lap megjegyezte, hogy a bűntett színhelyén, a Zeljonaja utcában az elmúlt évtizedben már hat üzletembert és gazdát gyilkoltak meg. A nyomozáshoz közel álló, neve elhallgatását kérő forrás azt mondta a lapnak, hogy egy helyi politikus családja áll a banda mögött.

A házban, ahol a gyilkosság történt, egy helyi gazda, Szerever Ametov ünnepelt éppen a barátaival. A támadók megölték a családfőt, a feleségét, a menyét és annak csecsemőjét. Egy másik áldozat, Vlagyimir Mironyenko, egy nagy orosz agrárcég, az Aston igazgatója volt. Egyes találgatások szerint az ő lehetett a valódi célpont. Mironyenko jelenlévő családtagjait is meggyilkolták, csakúgy, mint három szomszédot. További találgatások szerint a házigazda is célpont lehetett, mert nem akarta átadni földje egy részét a helyi maffiának.

Az Izvesztyija súlyos vádat fogalmaz meg: a helyi rendőrség jó esetben tehetetlenül figyelte, hogy mi történik, rossz esetben pedig segített a bandának.

A városi főiskola diákjai öt évvel ezelőtt levelet írtak egy országos lapnak és abban azt állították, hogy a kilencvenes évek óta egy helyi banda terrorizálja a diákokat. "Gyakran betörnek a lakásainkba, összeverik a lakókat, elveszik a pénzt és értéktárgyakat. Félünk kimenni az utcára, és félünk a rendőrökhöz fordulni, mert akik ezt megtették, azokat félholtra verték. A bűnözők ellen viszont nem léptek fel" - olvasható a Rosszijszkaja Gazétának öt éve címzett levélben, amelyet százhetvenen írtak alá.

A hatóságok tizenegy esetben indítottak nyomozást a múltban, de többször nem tudták lefolytatni a pereket a tanúk és sértettek megfélemlítése miatt. Egy tömeges nemi erőszak áldozatává vált diáklány például visszavonta a feljelentést. A lakosok azt írták az egyik helyi újság honlapján, hogy félnek kimenni, mert a rendőrség nem védi meg őket.

A krasznodári körzet kormányzója, Alexander Tkacsov közben elismerte: az elkövetők azt hitték, hogy büntetlenül tehetnek, amit akarnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×