eur:
389.65
usd:
361.83
bux:
68487.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Meddig tarthat az ETA tűzszünete?

Véget érnek-e az ETA terrortámadásai? - Ezt találgatják Spanyolországban, miután a szélsőséges szervezet közölte: feladja a fegyveres harcot, és demokratikus úton próbálja elérni Baszkföld függetlenségét. A spanyol kormány szerint "kevés" a nyilatkozat, a radikálisoknak örökre le kellene mondaniuk az erőszakról.

Az ETA fél évszázad alatt több mint 850 embert gyilkolt meg Spanyolországban. Az áldozatok jobbára spanyol rendőrök és hivatalnokok, de alkalmanként civilek voltak.

Az utóbbi időben a Spanyolország északi és Franciaország déli részén elképzelt önálló baszk államért harcoló ETÁ-t megbénította több vezetőjének letartóztatása. A már most jelentős autonómiával rendelkező baszkok pedig egyre kevésbé támogatják a radikálisokat.

Az ETA nem közölte, hogy feladja fegyvereit, és a baszk belügyminiszter szerint mindez azt bizonyítja, hogy "kevés" a tűzszünet.

A Gara című baszk lap oldalán megjelent videóban három, baszk sapkát viselő és arcát kendővel elfedő ETA-tag jelent meg. A középen ülő alak baszk nyelven olvasta fel a közleményt, majd mindhárman a levegőbe emelték az öklüket. A videót eredetileg a BBC-hez juttatta el egy ismeretlen baszk forrás, aki a tudósító állítása szerint Bond-filmbe illő módon, kódolt sms-ben értesítette arról, hogy menjen Párizsba, és vegye át a felvételt.

A nyilatkozat szerint az ETA úgy döntött, hogy "nem hajt végre fegyveres támadásokat". Arról azonban nem szólt, hogy meddig tarthat a tűzszünet, vagy mi annak az oka, arról viszont igen, hogy a szervezet "elkötelezte magát a demokratikus folyamat, a párbeszéd és a tárgyalások mellett".

A spanyol kormány úgy reagált, hogy amíg az ETA nem mond le egyértelműen örökre az erőszakról, nem tárgyal annak politikai támogatóival. Szakértők szerint a múltban két tűzszünetét is felrúgó terrorszervezet bizonytalan a jövőt illetően és időt akar nyerni.

Baszkföldnek saját parlamentje, saját iskolarendszere és saját rendőrsége van. Annak ellenére, hogy a régió kultúrájában és nyelvében különbözik Spanyolország más részeitől, a baszkok egyre kisebb hányada támogatja a teljes önállóságot. A tavalyi helyhatósági választásokon például a nacionalisták - évtizedek óta először - elveszítették az irányítást.

A szeparatisták csalódottan szembesültek a ténnyel, hogy a saját kultúrájukra szintén büszke katalánok fegyveres erőszak nélkül is ki tudták szélesíteni saját autonómiájukat. Tudósítók megjegyzik, a nagy ipari múltra visszatekintő Baszkföldet is komolyan sújtja a gazdasági visszaesés, amelynek nyomán a spanyol munkanélküliség 20 százalékosra szökött fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×