eur:
386.98
usd:
358.74
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

A közvélemény egyetért a botrányhős bankárral

A német szövetségi jegybank elnöksége az államfő elé terjesztette egyik tagjának, a szélsőség nézeteivel botrányt kavart Thilo Sarrazinnak a kizárását a bank vezetőségéből. Sarrazin több nyilatkozatában, valamint hétfőn megjelent "Németország felszámolja magát" című könyvében azt állította, hogy az iszlám bevándorlók vonakodnak a beilleszkedéstől és csupán terhet jelentenek az ország számára. Ma Sarrazin pártjának, a Szociáldemokrata Pártnak a helyi tagozata is rendkívüli ülésen foglalkozik a bankár kizárásának lehetőségével. Az államfő ugyanakkor síkra szállt amellett, hogy a kormány mindenki számára átláthatóvá tegye integrációs politikáját.

Christian Wulff államfő kijelentette, hogy a bankár nyilatkozataival kirobbant vita rávilágított a mohamedánok beilleszkedésével kapcsolatos tévhitekre, ami feltehetően abból fakad, hogy a kormány nem tette kellőképpen átláthatóvá integrációs intézkedéseit.

Az államfő ezen a téren mindkét féltől az eddiginél is nagyobb erőfeszítéseket vár, mert csak akkor lehet eredményes a több millió idegen tartós beilleszkedése a német társadalomba.

Chrisitan Wulff kezdettől bírálta Thilo Sarrazin szélsöséges álláspontját, néhány nappal ezőlött pedig - miután megjelent a bankár "Németország felszámolja magát" című könyve - a kancellárral egyetemben úgy vélte, hogy a nemzeti bank nem tűrhet meg elnökségében egy olyan személyt, aki botrányos nézeteivel csorbítja Németország nemzetközi tekintélyét.

Ezt követően, tegnap a nemzeti bank vezetősége - felsorakozva Axel Weber elnök mögött - javasolta Thilo Sarrazin kizárását. Most az államfőn a sor, hogy döntsön a működését illetően független, de állami tulajdonban lévő szövetségi jegybank élén történő személyi változtatásról.

A nemzeti bank elnöksége egyhangú javaslatában azzal érvelt, hogy Sarrazin szerződése 2014-ig szól. Így a jelenleg 65 éves bankárnak még négy éven át lehetősége volna újra meg újra reflektorfénybe kerülni és ártani a bank tekintélyének.

Ma már a Szociáldemokrata Párt illetékes tagozata is megkezdte a vitát a közel 40 év óta párttag Sarrazin kizárásáról.

A bankár könyvében egyebek között kétségbe vonta az iszlám bevándorlók szellemi képességeit, és azt írta, hogy többségük elutasítja a német államot, nem gondoskodik gyermekei iskoláztatásáról, szociális segélyből él és nyakló nélkül szaporodik.

A Frankfurter Rundschau című napilap a héten készített közvélemény-kutatása kimutatta, hogy a német lakosság fele egyetért Thilo Sarrazin nézeteivel, és alig 16 százalék helyesli a mohamedán kultúra jelenlétét Németországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×