eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Aggódnak az olimpia telekommunikációja miatt

Két év múlva kezdődik a londoni olimpia. A korábban szkeptikus brit fővárosiak egyre nagyobb számban támogatják a rendezvényt, a szervezők viszont aggódnak, hogy az infrastruktúra megbirkózik-e a feladattal. Különösen a mobiltelefon-hálózat számíthat nagy terhelésre, ezért már most bővíteni kell azt.

A visszaszámlálást a részben kész londoni kerékpárarénában a 33 éves korában már lovag Sir Chris Hoy négyszeres olimpiai bajnok indította be egy tiszteletkörrel. "Remélem, hogy itt is nyerek egy aranyat" - mondta, miközben a háttérben a szünetet tartó építőmunkások biztatták.

A munkások a kalapjukat levéve ugratták London borzasfejű polgármesterét, Boris Johnsont is, aki egy láthatóan túl magasra emelt nyergű versenybiciklivel szintén körbement a pályán. "Te jó ég!" - mondta a főpolgármesteri hivatal egyik alkalmazottja, pedig főnöke nem borult fel.

Az elegáns kinézetű velodrom csak egyike annak a sok olimpiai létesítménynek, amelyre összesen 7 milliárd fontot költenek el. A London keleti külső negyedeit átszelő Lea folyón hatalmas úszó monitorokon nézhetik majd a partmentén összegyűlt szurkolók az eseményeket. Bent a városban, a St. Pancras megállónál pedig már működik az olimpiai bolt.

Felmérések szerint a korábban igen szkeptikus londoniak egyre nagyobb számban támogatják az olimpiát. A fővárosiak 75 százaléka például azt mondta: inkább nem utazik el szabadsága idején, hanem Londonban marad a játékokra. A megkérdezettek 65 százaléka szerint a kormány és a város jól folytatja a felkészülést. Boris Johnson elismerte, hogy a következő két évben még lehetnek fennakadások, és ezeket majd csak akkor felejtik el a lakosok, amikor megkezdődnek a játékok, és "teljes lesz az egység".

Ami bosszanthatja a helyieket az a közlekedési rend változása és a főpolgármester aggódik a mobiltelefon-hálózat miatt is. Londonban a dugódíj ellenére sem lehet száguldani az utakon, az olimpia idejére pedig VIP-sávokat alakítanak majd ki a sportolók és delegációk gyors közlekedésére - azaz, a többi autótól veszik majd el a helyet. "Az embereknek meg kell érteniük, hogy ez nem egy hétköznapi időszak lesz" - figyelmeztetett Johnson.

A városvezető most azért kampányol, hogy a játékokra készülve bővítsék a kommunikációs hálózatot. Többszázezer ember fog majd telefonálni, e-maileket, képeket és videókat küldeni, és ezért egy sor új tornyot kell felállítani. Az élvonalbeli futballmérkőzések helyszínén már most is gyakran akadozik a szolgáltatás.

A brit felügyelőszerv, az Ofcom diplomatikusan elismerte: az olimpia "különleges logisztikai kihívás lesz". A nagy szolgáltatók pedig elemezni kezdték a dél-afrikai futball vb hívási és adatfogalmi statisztikáit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×