INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Óriáspiknikek szerveződnek az interneten

Infostart

Egyre jobban aggasztják a francia hatóságokat az internetes közösségi oldalakon szerveződő spontán "óriáspiknikek". A virtuális térben induló, ám valóságos tömegrendezvényekként végződő happeningekre általában a nagyobb városok központjaiban kerül sor, és az azokon résztvevők száma több ezerre rúghat.

Az óriáspiknik ötlete első ránézésre ártatlannak tűnik, hiszen mindössze arról szól, hogy a Facebook nevű közösségi oldalt használó fiatalok találkát adnak egymásnak városuk központjában. A cél, hogy minél többen összegyűljenek, egymással megismerkedjenek egy kis harapnivaló és némi alkohol körül. A végeredmény azonban, amint azt az utóbbi hetekben lezajlott rendezvények mutatják, az, hogy a mindenféle szervezői jelenlét nélkül zajló események rendre mértéktelen italozásba torkollnak.

Az elmúlt hónapokban alapvetően a polgármesterek háborogtak az előre be nem jelentett happeningek miatt, a nyugat-franciaországi Nantes városában történt múlt heti tragédia azonban a kormányt is lépéskényszerbe hozta. A közel tízezer résztvevős óriáspiknik egy 21 éves résztvevője ugyanis annyira berúgott, hogy leszédült egy felüljáróról, és azonnal szörnyethalt. A haláleset mellett az is erősen felborzolta a kedélyeket, hogy a mentősöknek több mint 90 fiatalt kellett ellátniuk alkoholmérgezéses tünetek miatt.

A nantes-i esetet követően a belügyminiszter bejelentette: napokon belül munkaértekezletet hív össze, hogy a szükséges intézkedéseket kidolgozzák és az esetleges joghézagokat felderítsék. Franciaországban ugyan a törvény fél éves börtönbüntetéssel és 7500 eurós, mai árfolyamon valamivel több mint kétmillió forintos pénzbírsággal sújtja az engedély nélkül megtartott rendezvények szervezőit, a facebook-os piknikek sajátossága azonban éppen az, hogy nincsen szervezőjük.

Az ügyészség szerint az ötletet a világhálón elsőként felvető felhasználó nem tekinthető szervezőnek, így nem büntethető, tehát a helyzet kezeléséhez új megoldást kell találniuk. A feladat meglehetősen sürgősnek tűnik, az "internauták" ugyanis egymást túllicitálva szervezkednek: az aktuális piknik elindítói a résztvevők számát illetően igyekeznek ráverni az előző városra, ami a hatóságok számára egyre nagyobb méretű megmozdulásokat és természetesen felfordulást jelent. A párizsi Eiffel-torony lábához május 23-ára összehívott óriáspiknikre például több mint 50 ezer embert várnak.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018