eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Óriáspiknikek szerveződnek az interneten

Egyre jobban aggasztják a francia hatóságokat az internetes közösségi oldalakon szerveződő spontán "óriáspiknikek". A virtuális térben induló, ám valóságos tömegrendezvényekként végződő happeningekre általában a nagyobb városok központjaiban kerül sor, és az azokon résztvevők száma több ezerre rúghat.

Az óriáspiknik ötlete első ránézésre ártatlannak tűnik, hiszen mindössze arról szól, hogy a Facebook nevű közösségi oldalt használó fiatalok találkát adnak egymásnak városuk központjában. A cél, hogy minél többen összegyűljenek, egymással megismerkedjenek egy kis harapnivaló és némi alkohol körül. A végeredmény azonban, amint azt az utóbbi hetekben lezajlott rendezvények mutatják, az, hogy a mindenféle szervezői jelenlét nélkül zajló események rendre mértéktelen italozásba torkollnak.

Az elmúlt hónapokban alapvetően a polgármesterek háborogtak az előre be nem jelentett happeningek miatt, a nyugat-franciaországi Nantes városában történt múlt heti tragédia azonban a kormányt is lépéskényszerbe hozta. A közel tízezer résztvevős óriáspiknik egy 21 éves résztvevője ugyanis annyira berúgott, hogy leszédült egy felüljáróról, és azonnal szörnyethalt. A haláleset mellett az is erősen felborzolta a kedélyeket, hogy a mentősöknek több mint 90 fiatalt kellett ellátniuk alkoholmérgezéses tünetek miatt.

A nantes-i esetet követően a belügyminiszter bejelentette: napokon belül munkaértekezletet hív össze, hogy a szükséges intézkedéseket kidolgozzák és az esetleges joghézagokat felderítsék. Franciaországban ugyan a törvény fél éves börtönbüntetéssel és 7500 eurós, mai árfolyamon valamivel több mint kétmillió forintos pénzbírsággal sújtja az engedély nélkül megtartott rendezvények szervezőit, a facebook-os piknikek sajátossága azonban éppen az, hogy nincsen szervezőjük.

Az ügyészség szerint az ötletet a világhálón elsőként felvető felhasználó nem tekinthető szervezőnek, így nem büntethető, tehát a helyzet kezeléséhez új megoldást kell találniuk. A feladat meglehetősen sürgősnek tűnik, az "internauták" ugyanis egymást túllicitálva szervezkednek: az aktuális piknik elindítói a résztvevők számát illetően igyekeznek ráverni az előző városra, ami a hatóságok számára egyre nagyobb méretű megmozdulásokat és természetesen felfordulást jelent. A párizsi Eiffel-torony lábához május 23-ára összehívott óriáspiknikre például több mint 50 ezer embert várnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×