eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

"2013 előtt elképzelhetetlen a tervezett adócsökkentés"

2013 előtt elképzelhetetlen a tervezett adócsökkentés - jelentette be Berlinben a kancellár. Angela Merkel azt követően nyilatkozott, hogy minisztereivel megvitatta a két kormánypárt vereségét a vasárnap, Észak-Rajna-Vesztfáliában tartott választáson és a 750 milliárd eurós európai mentőcsomaggal járó terheket. A súlyos időkben biztató hatása lehet a német exportra vonatkozó kiváló adatoknak.

Eredetileg a berlini koalíció kisebbik tagja, a Szabad Demokrata Párt sürgette az adócsökkentést, de gazdasági körök már a tavalyi országos választás idején sem tartották megvalósíthatónak a követelést. Azóta a téma ismételten napirendre került, de a Görögországnak megszavazott hitelfolyósítás után egyre valószínűtlenebbnek tűnt megvalósítása, az euró támogatására kidolgozott 750 milliárdos mentőcsomag elfogadása után pedig a kancellár is úgy határozott, hogy egyelőre le kell mondani a tervről.

A vitatott kérdés szerepet játszott a Berlinben kormányzó két párt súlyos vereségében is, amelyet a vasárnap tartott vesztfáliai tartományi választáson szenvedett el.

Tény, hogy Németországra rendkívüli súlyos terhet ró mind a Görögországnak szánt hitelfolyósítás, mind pedig az euró-mentőcsomag. Némi reménysugarat jelent a konjunktúra folyamatos élénkülése, amelyben fontos tényező az export fellendülése.

A statisztikai hivatal ma közzétett adatai szerint márciusban a kivitel olyan mértékben nőtt, mint az ország újraegyesülése óta még soha, és csaknem elérte a nemzetközi pénzügyi válság előtti, közel 90 milliárd eurós csúcsértéket.

Az export terén változatlanul az uniós országok a német külkereskedelem legfontosabb partnerei, de az Európán kívüli országokba irányuló kivitelt is sikerült egy év alatt csaknem 35 százalékkal növelni, így a szintén emelkedő árubehozatallal szemben márciusban 18 milliárd euró többletet könyvelhetett el a német nemzetgazdaság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×