eur:
395.64
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hullámok harca - egyre kelendőbbek a mobilzavarók

Folyamatosan növekszik a mobiltelefonálást azonnal megszakító, úgynevezett mobilzavaró készülékek iránti kereslet Franciaországban. A jelenség valójában civilizációs harcként értelmezhető, a zavarókat ugyanis olyanok vetik be, akik maguk is mobilfelhasználók, ám nem hajlandók többé elviselni azokat, akik a buszon, a metróban vagy éppen a vonaton másokra fittyet hányva, sokszor üvöltözve telefonálnak.

A zsebben elrejthető, mindössze tizenöt centiméteres, háromantennás készülék hatósugara három és tíz méter között változik, és mindössze egy diszkrét gombnyomásra van szükség ahhoz, hogy a körzetében működő mobiltelefonos kapcsolatokat megszakítsa. A szerkentyű egyelőre csak online árusításban kapható, és bárki számára megfizethető, ára ugyanis negyven és hatvan euró, mai árfolyamon 10-15 ezer forint körül mozog.

A jelenségről cikkező Nouvel Observateur hetilapnak nyilatkozó egyik árus beszámolója szerint az eladott zavarók száma exponenciálisan növekszik, és a készülékeket nem csupán a tömegközlekedési eszközökön nyugodtan utazni kívánók, hanem immár cégvezetők, tanárok, illetve a kétségbeesés határán lévő szülők is előszeretettel vásárolják.

A vállalatok alapvetően a munkaértekezletek nyugalmát, a tanárok az óráik zökkenőmentességét próbálják ily módon biztosítani, a szülők pedig csemetéik határtalan sms-ezési lendületét tudják ily módon keserves családi jelenetek nélkül korlátozni.

A mobilzavarók gyorsabb terjedését egyelőre a francia szabályozás akadályozza, a hatályos törvények szerint ugyanis a tetten ért felhasználók hat hónapos börtön- és 30 ezer eurós, közel 11 millió forintos pénzbüntetéssel sújthatók. A lebukás veszélye azonban rendkívül csekély, már csak azért is, mivel az eszköz mértéktartó használatával az emberek általában egyetértenek.

Az eladók és a felhasználók ráadásul már ideológiai érveket is találtak a készülék legalizálására: azt mondják, a mobiltelefon elterjedése teljesen új társadalmi együttélési problémákat vetett fel, amelyeket a jelenlegi törvények már nem képesek szabályozni, ezért azokat meg kell változtatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×