eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Megint sztrájkolnak a fuvarozók Szlovákiában

A szlovák kormány engedményei ellenére hétfőn ismét sztrájkba léptek az elektronikus útdíjjal elégedetlen teherfuvarozók.

A sztrájkot a kis- és középfuvarozókat tömörítő Szlovákiai Teherfuvarozók Uniója hirdette meg, a nagyfuvarozók szervezete, a Cesmad nem csatlakozott a tiltakozáshoz. A január elejei akciótól eltérően most nem a két legnagyobb városban, Pozsonyban és Kassán folyik a tiltakozás az elektronikus útdíjrendszer ellen, hanem elsősorban az ország középső részén, Besztercebánya és Rózsahegy környékén, valamint Eperjes mellett.

Besztercebánya keleti részén több mint 5O kamion délelőtt lezárta a Breznóbányára vezető út egyik sávját, a szabadon hagyott sávban a rendőrök irányítják a forgalmat. Bár a kormány komoly engedményeket tett a korábbi tiltakozás után, a fuvarozók továbbra is elégedetlenek, nem elég nekik, hogy a kormány február elsejétől csökkentette a gázolaj jövedéki adóját és ígéretet tett arra is, hogy a fizetős útszakaszokat megjelölik, és rövidebbek lesznek.

A teherfuvarozók fő követelése, hogy a fizetőssé tett 1400 kilométernyi I. osztályú út helyett csak 333 kilométernyi legyen díjköteles. Lényegében csak azokért az utakért lennének hajlandók fizetni, amelyek az autópályákkal és a gyorsforgalmi utakkal párhuzamosak.

Robert Fico kormányfő jelezte, hogy szerinte a tiltakozás törvénysértő, és nem fognak meghátrálni a teherfuvarozók követelései előtt. Mint mondta, a rendőrség teljes szigorral fellép majd a törvénysértőkkel szemben.

A közlekedési minisztérium nemrég közölte, hogy egyelőre még nem kell fizetni az elektronikus útdíjat az I. osztályú utakon, az intézkedést csak fokozatosan, az első tapasztalatok kiértékelése után vezetik be. A teherfuvarozók szövetsége kedd délután tiltakozó megmozdulást tart Pozsonyban a kormányépület előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×