INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

Azon vitatkoznak Németországban, hol van a leghidegebb

Infostart

Németországot ismét szorongatja a kemény tél. Ezúttal Jennifer névre hallgat az az északi áramlat, amely tartós havazással, hófúvással és szibériai hideggel okoz zűrzavart Németország mindennapi életében.

Az időjárás ezúttal pontosan igazodott az előrejelzéshez: előbb Észak-Németországban tombolt a tél, majd 24 óra leforgása alatt a Majnától délre fekvő vidékeket is hatalmába kerítette. Ez elsősorban közlekedési káosszal járt.

Az ónos eső következtében például Jena közelében a hatsávos autópálya rövid idő alatt korcsolyapályává változott, és több mint 200, jórészt anyagi kárral járó baleset színhelyévé lett. Az egymásba csúszott utánfutós teherautók különböző szögeket alkotva órákra eltorlaszolták a forgalmat, megakadályozva még a mentő és sószóró kocsik előre haladását is.

De nemcsak a közúti forgalomban okoz fennakadásokat a kemény tél, hanem a vasúti közlekedésben is, mert Észak-Németországban a hófúvások miatt átmenetileg le kellett állítani a Balti-tenger mentén épült szakaszokon a járatokat.

A légi forgalmat is erősen korlátozza a havazás és az ónos eső. Frankfurtban kereken 80 járatot kellett törölni, részben a kifutópályák eljegesedése, részben amiatt, hogy több más európai nagyváros repülőtere sem tudta fogadni a járatokat.

Ma Bajorországban tombol a tél, Münchent ma reggel szinte megbénította az egész éjjel tartó hóesés. A hókotrók ugyan szünet nélkül dolgoznak, de sokfelé éppen az út szélére sodort hó okoz áthatolhatatlan akadályt mind autósok, mind pedig kerékpárosok, illetve gyalogosok számára.

A meteorológiai szolgálat pedig nem tudja eldönteni, hogy idén hol mérték eddig a legalacsonyabb hőmérsékletet: szerdára virradóan a kelet-németországi Bad Muskauban mínusz 24,3 Celsius-fokot mértek, de más értesülések szerint még ennél is alacsonyabb volt a hőmérséklet az alsó-bajorországi Haidmühlében, ahol mínusz 26,3 fokra süllyedt a hőmérő higanyszála.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018