INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A bevándorlók nyomják le a béreket Nagy-Britanniában?

Infostart / InfoRádió
2004 óta az Európai Unió új tagországaiból érkezők számára is szabad a munkavállalás Nagy-Britanniában. Az elmúlt öt évben, becslés szerint, másfél millió kelet-európai vendégmunkás fordult meg a szigetországban, és közülük 700 ezren tartós letelepedésre rendezkedtek be. Egy most közzétett jelentés szerint a szakképzetlen munkaerőpiacon a vendégmunkások lenyomják a béreket, nehezítve a munkanélküliség felszámolását.

A brit bevándorlási hivatal megbízásából az egyenlőséget és az emberi jogok betartását felügyelő bizottság készített jelentést arról, hogy milyen hatással van a gazdaságra a Kelet-Európából, illetve Kelet-Közép-Európából érkező munkavállalók beözönlése.

A jelentés azt állapítja meg, hogy a szakképzést nem igénylő munkahelyeket tízezrével töltik be kelet-európaiak, kiszorítva azokat a brit álláskeresőket, akik csak betanított munkásként tudnának elhelyezkedni például a mezőgazdaságban, az építőiparban vagy a szolgáltató ágazatokban.

A jelentés azt is megállapítja, hogy a vendégmunkások szorgalmasabbak és rátermettebbek, mint a britek. A munkahelyükön általában őket léptetik elő, ők kapnak előbb fizetésemelést. Egy év alatt öt százalékkal emelkedik a bérük, míg a brit betanított munkásoké, akik gyengébb teljesítményt nyújtanak, csak egy százalékkal.

A kelet-európaiak, ha nem beszélnek megfelelő szinten angolul, gyakran letagadják a magasabb képzettségüket, csakhogy gyorsan munkához jussanak, és így elveszik a lehetőségeket a brit képzetlen munkaerő elől.

Mindent összevetve mégis pozitív hatással van a brit gazdaságra a vendégmunkások jelenléte - állapítja meg a jelentés, jóllehet azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az önkormányzatokra terhet ró a vendégmunkás családok elhelyezése és az angolul nem beszélő gyermekeik iskoláztatása.


A címlapról ajánljuk