eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Angliában repterek zárnak be a havazás miatt

Angliába is beköszöntött a tél. Mivel a britek nincsenek felkészülve komoly havazásra, a most lehullott, helyenként húsz centiméteres hó nagy közlekedési fennakadásokat és sok balesetet okozott, két repülőtér, a gatwicki és a lutoni, ideiglenesen nem fogad járatokat.

Londonban kék az ég és süt a nap, a belvárosban és az utakon elolvadt a hó, a háztetőkön és a kertekben még nem, de Dél-Kelet és Észak-Kelet Angliában csütörtök este helyenként húsz centi is lehullott, tehát nagy közúti fennakadások vannak. A British Airways légitársaság alkalmazottainak a karácsonyt és szilvesztert is magába foglaló, tizenkét napos sztrájk-fenyegetése bírósági döntés következtében elhárult, egymillió utas ünnepét végül nem rontja el, de a Mikulás megrázta a szakállát és a London légi forgalmát kisegítő két nagy repülőtér, a fapadosok két légikikötője: Luton és Gatwick egyelőre nem fogad járatokat. A leszállópályák jégtelenítése folyamatban van.

Mivel Anglia nincs felkészülve ilyen szokatlan méretű havazásra, kevés a hóeke és a sózó autó, az autópályákon káosz alakult ki. Ráadásul a briteknél ismeretlen a téli autógumi, tehát százával csúsznak egymásba vagy az árokba a gépkocsik. Az A 21-es autópályán keresztbefordult és megrekedt egy kamion, tehát sokan kényszerültek arra, hogy a behavazott úton, a gépkocsijukban éjszakázzanak. Mintegy 600 esetben szállt ki a rendőrség közúti incidensekhez. Az AA autóklub szerint sok helyen csak hat napra elegendő sóval rendelkeznek a helyi hatóságok.

Kent, Hertfordshire és Suffolk megyékben a hó miatt több száz iskolában szünetel pénteken a tanítás. Ascotban elmarad a szokásos karácsony előtti falkavadászat.

A meteorológiai előrejelzés szerint újabb hóesés várható, különösen Anglia északi részén, de meleg légáramlat közeleg, tehát minden valószínűség szerint nem lesz fehér karácsony.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×