eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk

Óvszerrel a klímaváltozás ellen - javasolja az ENSZ

Az ENSZ kondomokkal akar fellépni a globális felmelegedés ellen. A világszervezet népesedési alapja szerint ha sikerülne leszorítani a világ lakosságának növekedését, akkor a klímaváltozás is lassulna.

Az ENSZ ügynöksége azt nem javasolja, hogy a kormányok korlátozzák, hány gyerekük lehet az embereknek, de kissé szemérmesen úgy fogalmaz: azok a nők, akik hozzáférnek családtervezési szolgálathoz kevésbé termékenyek, és így hozzájárulnak a globális felmelegedés lefékezéséhez.

Azaz, kevesebb ember lassabb hőmérsékletemelkedést jelent. "A világ népessége, gazdasága és fogyasztása gyorsabban nő, mint ahogy a Föld alkalmazkodni tud. A klímaváltozás szélsőségesebb lehet és katasztrófát okozhat" - folytatja a jelentés.

Becslések szerint 40 éven belül a jelenlegi 6,7 milliárdról több, mint 9 milliárdra emelkedik a Föld lakossága. A legnagyobb népességrobbanás a fejletlenebb országokban következik be.
Az ENSZ Népesedési Alapja ugyanakkor elismeri: nincs bizonyítéka arra, hogy a születésszabályozásnak milyen hatása lehet a klímaváltozásra. "A kapcsolat összetett és legtöbbször közvetett" - áll az anyagban.

Az alap igazgatója szerint a felmelegedés katasztrofális hatással lehet a szegény országokra.
Az ENSZ három hét múlva rendezi meg Koppenhágában a globális éghajlati konferenciát, melynek feladata lenne elfogadni az 1997-es Kiotói jegyzőköny utódját. Kiotó 37 ipari országot kötelezett arra, hogy korlátozza az üvegházi gázok légkörbe juttatását. Egyre több olyan véleményt hallani politikusoktól és elemzőktől, hogy Koppenhágában nem fogadnak el kötelező érvényű nemzetközi szerződést, mert túl nagy a véleménykülönbség az országok között arról, ki mit is vállaljon.

Elemzők hisztériakeltéssel vádolták meg a Népesedési Alapot és emlékeztettek: 1987-ben azt jósolta: ha a Föld lakossága meghaladja az 5 milliárdot, akkor katasztrófa következik be.

Az International Policy Network nevű elemző műhely például azt mondja: a fejlődés és gazdasági növekedés nem jelenti azt, hogy nem lehetne megőrizni a természetet. Az AP idézte az Egészségügyi Világszervezet lapjában megjelent véleményt is, amely szerint veszélyes összekötni a szaporodási arányt a klímaváltozással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×