eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Formula-1-es csapat van, roncsprémium nincs

A roncspénz folyósításának beszüntetésével érezhetően visszaesett az új kocsik iránti érdeklődés és ezt erősen megérzi a luxusautók gyártására szakosodott Daimler-Benz is, amely több esetben rövidített munkaidőben foglalkoztatja alkalmazottait, ugyanakkor megvásárolta az idei Formula-1-es világbajnok csapatot, a Brawn GP-t.

A roncspénz fizetésével a berlini kormány átmenetileg biztosította, hogy a válság ellenére is töretlen maradjon az új autók eladása. A roncspénz folyósításának beszüntetésével érezhetően visszaesett az új kocsik iránti érdeklődés és ezt erősen megérzi a luxusautók gyártására szakosodott Daimler-Benz is.

A stuttgarti luxusautógyár elnöke már a közelmúltban elmondta, hogy főleg belső átszervezéssel próbálják áthidalni a válság okozta nehéz
helyzetet ezért átmeneti időre lerövidítik a munkaidőt és az alkalmazottak közel egyharmadát kényszerszabadságra küldik. Dieter Zetsche szerint így akarják elkerülni a tömeges elbocsátásokat.

Némi reménysugárt jelent, hogy az Egyesült Arab Emírség állami befektetési alapja az eddigi a 9 egész 1 tized százalékról 15-re akarja emelni részesedését a Mercedes kocsikat gyártó Daimler Benznél. Ezáltal az emírség egyre nagyobb beleszólási joggal rendelkezik majd a Daimler ügyeiben.

A németekkel már közösen vették meg a Brawn GP Forma 1-es csapatot, és a Mercedes saját néven indul a következő Forma-1-es idényben. Ezt Dieter Zetsche, a Daimler elnöke jelentette be hétfőn. A stuttgarti gyár egy befektetőpartner segítségével 75,1 százalékos részesedésre tesz szert a brit istállóban, melyet eddig motorokkal látott el, és amely Jenson Button révén a pilóták vb-pontversenyében is győzött. Ha megvalósul az újabb arab befektetés, akkor az Emírség és Kuvait együtt a Daimler papírjainak több mint a negyede fölött rendelkezhet majd.

Ross Brawn minden esetre jól járt az ügylettel, mert márciusban részvényenként még csak egy fontot fizetett a Hondának, nyolc hónappal később pedig már minden bizonnyal milliókért adta tovább időközben világbajnokká vált csapata tulajdonjogát a Daimlernek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×