eur:
394.89
usd:
367.93
bux:
0
2024. június 19. szerda Gyárfás
Nyitókép: Pixabay

Új eszköz emelheti új szintre az állóképességi sportokat

A vércukorszintet mérő modern eszközök segítségével a sportolók pontosabban belőhetik a kalóriabevitelüket és az edzésük intenzitását.

A párizsi olimpiára készülő versenyzők vércukorszint-monitorokkal igyekeznek javítani a teljesítményüket. A technológiát eredetileg cukorbetegek számára fejlesztették ki, de egyre nagyobb a jelentősége a sport területén is - írja a Reuters nyomán a Portfolio.

A bőrre, általában karra erősíthető apró monitorokkal valós időben tudják követni vércukorszintjük alakulását. A folyamatos glükózmonitornak (CGM) nevezett eszközöket eredetileg cukorbetegek számára fejlesztették ki, ám a gyártók, elsősorban az Abbott és a Dexcom egyre nagyobb lehetőségeket látnak bennük a sport és a wellness terén is.

A körülbelül érme nagyságú eszköz Bluetooth-kapcsolattal csatlakozik a viselője telefonjához, és az applikációban követheti nyomon vércukorszintje alakulását.

Bár továbbra is elsősorban cukorbetegekre összpontosítanak, a gyártók együttműködnek kutatókkal annak érdekében, hogy feltárják a jövőbeni felhasználási lehetőségeket a sportteljesítmény optimalizálására.

Az Abbott 2020-ban már megjelentette Európában azt a CGM terméket, amit kimondottan amatőr- és profi sportolóknak szántak. Azóta szponzorálja a minden idők legjobb maratonfutójának tartott Eliud Kipchoge-t és a kenyai csapatát is. Azonban az eszköz nem csak futáshoz hasznos, Chelsea Hodges ausztrál úszó arról számolt be, hogy ez a technológia segített neki orvosolni állóképességi edzései során jelentkező extrém kimerültségét - írják.

Ugyanis az eszköz adatait alapul véve sikerült kalóriabevitelének és edzésidőinek módosításával javítani teljesítményén.

Már látszik az egyre növekvő trend a használatban, Filip Larsen egyetemi docens szerint egyelőre kevés hiteles tudományos adat áll rendelkezésre arról, hogyan is lehet a sportban eredményesen használni a CGM-eszközöket. Az amatőr sportban pedig a kevés szakmai tudás miatt akár negatív hatásai is lehetnek.

"Azt látom a közösségi médiában, hogy normális, egészséges emberek megijednek, ha megesznek egy banánt, és a vércukorszintjük egy órára nagyon magasra emelkedik. Ez teljesen várható és normális reakció tőlük" - nyilatkozta Filip Larsen.

Az Abbott vállalat szerint a kiugró vércukor-adatok egészséges embereknél is normálisak, ha olyan ételt fogyasztanak, de az ideális energiaszint megőrzésének érdekében mindenkinek érdemes elkerülni ezt az állapotot.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az új ukrán–amerikai paktumról: Zelenszkij a biztosra ment, Biden már az újjáépítésre is gondol

Kis-Benedek József az új ukrán–amerikai paktumról: Zelenszkij a biztosra ment, Biden már az újjáépítésre is gondol

A megállapodásban rögzített célok megvalósulását döntően befolyásolja, hogy ki nyeri meg az őszi amerikai elnökválasztást – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Az MTA doktora arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij láthatóan igyekszik bebiztosítani Ukrajna helyzetét, és alternatívákban is gondolkodik, ezért más országok vezetőivel is folyamatosan tárgyal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×