eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: Pixabay

Új eszköz emelheti új szintre az állóképességi sportokat

A vércukorszintet mérő modern eszközök segítségével a sportolók pontosabban belőhetik a kalóriabevitelüket és az edzésük intenzitását.

A párizsi olimpiára készülő versenyzők vércukorszint-monitorokkal igyekeznek javítani a teljesítményüket. A technológiát eredetileg cukorbetegek számára fejlesztették ki, de egyre nagyobb a jelentősége a sport területén is - írja a Reuters nyomán a Portfolio.

A bőrre, általában karra erősíthető apró monitorokkal valós időben tudják követni vércukorszintjük alakulását. A folyamatos glükózmonitornak (CGM) nevezett eszközöket eredetileg cukorbetegek számára fejlesztették ki, ám a gyártók, elsősorban az Abbott és a Dexcom egyre nagyobb lehetőségeket látnak bennük a sport és a wellness terén is.

A körülbelül érme nagyságú eszköz Bluetooth-kapcsolattal csatlakozik a viselője telefonjához, és az applikációban követheti nyomon vércukorszintje alakulását.

Bár továbbra is elsősorban cukorbetegekre összpontosítanak, a gyártók együttműködnek kutatókkal annak érdekében, hogy feltárják a jövőbeni felhasználási lehetőségeket a sportteljesítmény optimalizálására.

Az Abbott 2020-ban már megjelentette Európában azt a CGM terméket, amit kimondottan amatőr- és profi sportolóknak szántak. Azóta szponzorálja a minden idők legjobb maratonfutójának tartott Eliud Kipchoge-t és a kenyai csapatát is. Azonban az eszköz nem csak futáshoz hasznos, Chelsea Hodges ausztrál úszó arról számolt be, hogy ez a technológia segített neki orvosolni állóképességi edzései során jelentkező extrém kimerültségét - írják.

Ugyanis az eszköz adatait alapul véve sikerült kalóriabevitelének és edzésidőinek módosításával javítani teljesítményén.

Már látszik az egyre növekvő trend a használatban, Filip Larsen egyetemi docens szerint egyelőre kevés hiteles tudományos adat áll rendelkezésre arról, hogyan is lehet a sportban eredményesen használni a CGM-eszközöket. Az amatőr sportban pedig a kevés szakmai tudás miatt akár negatív hatásai is lehetnek.

"Azt látom a közösségi médiában, hogy normális, egészséges emberek megijednek, ha megesznek egy banánt, és a vércukorszintjük egy órára nagyon magasra emelkedik. Ez teljesen várható és normális reakció tőlük" - nyilatkozta Filip Larsen.

Az Abbott vállalat szerint a kiugró vércukor-adatok egészséges embereknél is normálisak, ha olyan ételt fogyasztanak, de az ideális energiaszint megőrzésének érdekében mindenkinek érdemes elkerülni ezt az állapotot.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×