eur:
396.73
usd:
370.98
bux:
70902.29
2024. június 26. szerda János, Pál
Car wash with yellow sponge.
Nyitókép: slobo/Getty Images

Kiderült, milyen színű autóra céloznak a legszívesebben a madarak

Azt viszont nem tudni, miért éppen a piros kocsik a kedvenceik.

Az a nép hiedelem, hogy gyakrabban végzik el a dolgukat a madarak a piros autókon. Egy brit online csomagküldő cég felmérése is ezt bizonyítja. 1140 járművet vizsgáltak meg öt nagy angol városban. Az eredmény: az összes piros jármű 18 százaléka volt ürülékkel szennyezett. A kék autók esetében ez az arány 14 százalék volt. A fekete kocsik a harmadik helyet szerezték meg 11 százalékkal. A zöld autók a legkevésbé célpontjai a madárürüléknek: száz járműből mindössze egy volt szennyezett – írja a kreszvaltozas.hu.

A madarak különösen jó színérzékeléssel rendelkeznek. A szemük még az emberénél is jobban megkülönbözteti a színeket. De az nem világos, hogy miért szeretik piros autókon elvégezni a dolgukat. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a madarak veszélyként érzékelik a vörös színt, és könnyítenek magukon a gyorsabb menekülés érdekében. A kék népszerűsége pedig annak köszönhető, hogy a madarak összetévesztik a járművet a vízzel. De ezek csak találgatások.

A madárürüléket az autóról gyorsan el kell távolítani. Főleg nyáron a székletben lévő sav beleéghet az autófestékbe, és maradandóan károsíthatja a fényezést. Kevesebb, mint két óra elteltével az ürülék tartós, matt foltot képezhet a festéken. Csak néhány perc a tűző napon elég lehet ahhoz, hogy a maradék kiszáradjon, és olyan károkat okozzon, amelyeket tisztítószerekkel már nem lehet helyrehozni. Ha a madárürülék friss, azt óvatosan, nedves ruhával kell letörölni. A megszáradt madárürüléket – a bennük lévő szilárd anyagok, például magvak vagy kövek mély karcolásokat okozhatnak a festékben az eltávolítás során, ezért semmilyen körülmények között nem szabad dörzsölni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×