eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Jupiter Europa holdja
Nyitókép: NASA/Juno Mission

Apró kristályok vezethetnek a földön kívüli élet nyomára

Már bizonyítottan van olyan technológia, amely az űrhajókon egy egész picike mennyiségű anyagból kimutatja szerves élet jelenlétét.

Az Europa és az Enceladus (a Jupiter és a Szaturnusz holdja) földalatti óceánjai időnként némi anyagot juttatnak az űrbe, ahol az óceánból származó anyag jégkristálypermet formájában megfagy. A laboratóriumi kutatások arra utalnak, hogy ezekben az óceáni világokban jelen lehet az élet, és ez a jelenlegi technikával minimális mennyiségben is kimutatható, írta az IFL Science alapján az Origo.

„Most először mutattuk ki, hogy a sejtes anyagnak még a parányi töredéke is azonosítható egy űrhajó fedélzetén lévő tömegspektrométerrel” - mondta a kutatás vezető szerzője, Dr. Fabian Klenner, a Washingtoni Egyetem munkatársa.

„Eredményeink még nagyobb bizalmat adnak nekünk abban, hogy a következő műszerek segítségével képesek leszünk a földihez hasonló életformák kimutatására, amelyekről egyre inkább úgy véljük, hogy jelen lehetnek az óceánokat hordozó holdakon” - fogalmazott.

A NASA októberben induló Europa Clipper űrszondájának műszerei képesek biomassza jellegű anyagok, különösen a lipidek kimutatására. Ezek a zsírmolekulák alkothatják az idegen életformák membránjait, és molekuláris szerkezetüket tekintve sokkal stabilabbak, mint a DNS.

„Megfelelő műszerekkel, mint például a NASA Europa Clipper űrszondáján található SUrface Dust Analyzer, talán könnyebb lesz, mint gondoltuk, életet vagy annak nyomait találni a jeges holdakon” - tette hozzá a vezető szerző, Frank Postberg, a berlini Freie Universität bolygótudományok professzora.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×