eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Elva Etienne/Getty Images

Allergiások, felkészülni! Minden tudnivaló egy helyen

Meddig használhatunk orrsprayt? Mire leszünk most érzékenyek hónapokig? Mit okoz, hogy ilyen korán jött a tavasz?

Az enyhe tél miatt idén jóval korábban elkezdődhet a pollenszezon. A Greenfón ezzel kapcsolatban megjelent összeállítás szerint általában a szélbeporzású növények okozzák a panaszokat, lássuk a részleteket!

Nagyon erős allergén az égerfa, a mogyoró és a nyírfa pollenje, ezek okozzák a legtöbb és legerősebb panaszokat. A kőris, a platán, a tölgy, a fűz és a nyárfa mérsékelten allergén. Tekintettel arra, hogy az apró pollenszemcsék óriási távolságra eljuthatnak, teljesen elkerülni nem lehet őket:

  • a belső terekben a klímaberendezésekbe szerelhető pollenszűrőkkel
  • a külső környezetünkben pedig gyomirtással, fűnyírással, az allergiát okozó fák kivágásával csökkenthető a koncentráció,

amely reggel 6 és déli 12 óra között a legmagasabb; az érintetteknek kerülni kell a szabadtéri munkavégzést, sportolást, nyugodtan húzzanak maszkot is, a lakás nyílászáróit tartsák zárva, késő este legyen a szellőztetés.

Ilyenkor gyakrabban kell kezet és hajat is mosni, az orr környéke pedig krémezhető - a nyílás fiziológiás sóoldattal öblíthető -, ez megköti a pollent.

A tanácsok között szerepel, hogy ilyenkor ne fogyasszunk propoliszt, mézet, virágportartalmú készítményeket és gyógynövényteákat sem.

Az egyetlen kezelési mód, amely az allergiát kiváltó okra hat, az immunterápia, ám sajnos ez sem használ mindenkinek.

Számos biztonságos és szinte mellékhatások nélküli gyógykészítmény is van már, ezek közül a legismertebbek az antihisztaminok, amelyek tabletta, orrspray és szemcsepp formájában is elérhetőek, és az orrdugulást leszámítva enyhítik a szénanátha tüneteit. Orrsprayket ugyanakkor nem szabad 1-2 hétnél tovább használni.

Tavasszal virágzó növények:

  • éger, mogyoró, kőris, közönséges nyír (egyetlen barkája 6 millió virágporszemet is termelhet), platán, tölgy, fűz, nyár, pázsitfűfélék.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×