eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Elva Etienne/Getty Images

Allergiások, felkészülni! Minden tudnivaló egy helyen

Meddig használhatunk orrsprayt? Mire leszünk most érzékenyek hónapokig? Mit okoz, hogy ilyen korán jött a tavasz?

Az enyhe tél miatt idén jóval korábban elkezdődhet a pollenszezon. A Greenfón ezzel kapcsolatban megjelent összeállítás szerint általában a szélbeporzású növények okozzák a panaszokat, lássuk a részleteket!

Nagyon erős allergén az égerfa, a mogyoró és a nyírfa pollenje, ezek okozzák a legtöbb és legerősebb panaszokat. A kőris, a platán, a tölgy, a fűz és a nyárfa mérsékelten allergén. Tekintettel arra, hogy az apró pollenszemcsék óriási távolságra eljuthatnak, teljesen elkerülni nem lehet őket:

  • a belső terekben a klímaberendezésekbe szerelhető pollenszűrőkkel
  • a külső környezetünkben pedig gyomirtással, fűnyírással, az allergiát okozó fák kivágásával csökkenthető a koncentráció,

amely reggel 6 és déli 12 óra között a legmagasabb; az érintetteknek kerülni kell a szabadtéri munkavégzést, sportolást, nyugodtan húzzanak maszkot is, a lakás nyílászáróit tartsák zárva, késő este legyen a szellőztetés.

Ilyenkor gyakrabban kell kezet és hajat is mosni, az orr környéke pedig krémezhető - a nyílás fiziológiás sóoldattal öblíthető -, ez megköti a pollent.

A tanácsok között szerepel, hogy ilyenkor ne fogyasszunk propoliszt, mézet, virágportartalmú készítményeket és gyógynövényteákat sem.

Az egyetlen kezelési mód, amely az allergiát kiváltó okra hat, az immunterápia, ám sajnos ez sem használ mindenkinek.

Számos biztonságos és szinte mellékhatások nélküli gyógykészítmény is van már, ezek közül a legismertebbek az antihisztaminok, amelyek tabletta, orrspray és szemcsepp formájában is elérhetőek, és az orrdugulást leszámítva enyhítik a szénanátha tüneteit. Orrsprayket ugyanakkor nem szabad 1-2 hétnél tovább használni.

Tavasszal virágzó növények:

  • éger, mogyoró, kőris, közönséges nyír (egyetlen barkája 6 millió virágporszemet is termelhet), platán, tölgy, fűz, nyár, pázsitfűfélék.
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×