eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA videófelvételről készített képe Matthew Dominick (előtérben) és Michael Barratt NASA-űrhajósókról a Crew Dragon űrhajó fedélzetén 2024. március 3-án, kevéssel az után, hogy fellőtték a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9 hordozórakétájával összekapcsolt űrhajót a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból. Dominick és Barratt, valamint a legénység másik két tagja, Jeanette Epps, a NASA asztronautája és Alekszandr Grebjonkin, a Roszkozmosz űrhajósa a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) indult, ahol a tervek szerint hat hónapot töltenek.
Nyitókép: MTI/AP/NASA

Három amerikai és egy orosz vette célba a Nemzetközi Űrállomást

Elindult négy űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy kutatásokat végezzenek a világűrben, és leváltsák az előző legénységet.

A felszállást eredetileg szombat estére tervezték, de egy nappal elhalasztották, így vasárnap helyi idő szerint 22 óra 53 perckor (közép-európai idő szerint hétfő 4 óra 53 perckor) indult útnak a négy űrhajós a Crew Dragon kapszula fedélzetén az egyesült államokbeli Cape Canaveral-i űrközpontból.

A három amerikai asztronautából és egy orosz kozmonautából álló legénység a SpaceX Falcon 9 rakétájának segítségével a tervek szerint 16 órás utazás után, kedden reggel éri el a Föld felett mintegy 420 kilométeres magasságban keringő ISS-t.

A NASA űrhajósai, Michael Barratt, Matthew Dominick és Jeanette Epps, valamint Alekszandr Grebjonkin orosz űrhajós hat hónapot tölt a világűrben, ahol kutatásokat végeznek és leváltják az előző legénységet. Eppsnek, Dominicknek és Grebjonkinnak ez lesz a harmadik űrutazása az ISS-re, ahol jelenleg heten tartózkodnak.

„Micsoda hihetetlen utazás a Föld körüli pályára. Nagy köszönet a SpaceX-nek” – mondta a 42 éves Matthew Dominick, a csoport parancsnoka.

„Igazán megtisztelő, hogy ezzel az újgenerációs űrhajóval és legénységgel repülhetek” – mondta Michael Barratt, a NASA veteránja, aki áprilisban tölti be a 65. életévét, így ő a legidősebb, teljes munkaidőben dolgozó asztronauta az űrben.

Az ISS jelenlegi hétfős legénységének tagjai várhatóan egy hét múlva térnek vissza a Földre.

A Nemzetközi Űrállomás azon kevés területek egyike, ahol az Egyesült Államok és Oroszország még mindig együttműködik az ukrajnai háború miatti nemzetközi szankciók ellenére.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×