eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA videófelvételről készített képe Matthew Dominick (előtérben) és Michael Barratt NASA-űrhajósókról a Crew Dragon űrhajó fedélzetén 2024. március 3-án, kevéssel az után, hogy fellőtték a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9 hordozórakétájával összekapcsolt űrhajót a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból. Dominick és Barratt, valamint a legénység másik két tagja, Jeanette Epps, a NASA asztronautája és Alekszandr Grebjonkin, a Roszkozmosz űrhajósa a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) indult, ahol a tervek szerint hat hónapot töltenek.
Nyitókép: MTI/AP/NASA

Három amerikai és egy orosz vette célba a Nemzetközi Űrállomást

Elindult négy űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy kutatásokat végezzenek a világűrben, és leváltsák az előző legénységet.

A felszállást eredetileg szombat estére tervezték, de egy nappal elhalasztották, így vasárnap helyi idő szerint 22 óra 53 perckor (közép-európai idő szerint hétfő 4 óra 53 perckor) indult útnak a négy űrhajós a Crew Dragon kapszula fedélzetén az egyesült államokbeli Cape Canaveral-i űrközpontból.

A három amerikai asztronautából és egy orosz kozmonautából álló legénység a SpaceX Falcon 9 rakétájának segítségével a tervek szerint 16 órás utazás után, kedden reggel éri el a Föld felett mintegy 420 kilométeres magasságban keringő ISS-t.

A NASA űrhajósai, Michael Barratt, Matthew Dominick és Jeanette Epps, valamint Alekszandr Grebjonkin orosz űrhajós hat hónapot tölt a világűrben, ahol kutatásokat végeznek és leváltják az előző legénységet. Eppsnek, Dominicknek és Grebjonkinnak ez lesz a harmadik űrutazása az ISS-re, ahol jelenleg heten tartózkodnak.

„Micsoda hihetetlen utazás a Föld körüli pályára. Nagy köszönet a SpaceX-nek” – mondta a 42 éves Matthew Dominick, a csoport parancsnoka.

„Igazán megtisztelő, hogy ezzel az újgenerációs űrhajóval és legénységgel repülhetek” – mondta Michael Barratt, a NASA veteránja, aki áprilisban tölti be a 65. életévét, így ő a legidősebb, teljes munkaidőben dolgozó asztronauta az űrben.

Az ISS jelenlegi hétfős legénységének tagjai várhatóan egy hét múlva térnek vissza a Földre.

A Nemzetközi Űrállomás azon kevés területek egyike, ahol az Egyesült Államok és Oroszország még mindig együttműködik az ukrajnai háború miatti nemzetközi szankciók ellenére.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×