eur:
380.67
usd:
349.5
bux:
57878.43
2023. december 1. péntek Elza
fotó: Civertan Grafikai Stúdió, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1236177
Nyitókép: Civertan Grafikai Stúdió, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1236177

Megtalálták a törökök ostromtáborát - muzeológiai szenzáció Drégelynél

Azonosították az ostrom helyszínét és magát a törökök katonai táborát is Drégelynél a Dornyay Béla Múzeum munkatársai.

A lelepo.hu számolt be a kutatásról, amely során fémdetektoros vizsgálat juttatta közelebb a szakembereket Drégely várának ostromához. A várban több korszak pénzérméit is fellelték.

A keresés során munkájukat nem segítette, hogy az egykori nagyoroszi laktanya gyakorlótérként használta a kiszemelt területeket.

Kiemelték, a várban rengeteg csokipapír, valamint sörös doboz nyitófüle mellett több korszak pénzérméi mutatták meg az erősség középkori és kora újkori használatát.

Történelem

Mit ismert, Drégely várának kapitánya Szondi György volt, aki a törökök ostroma előtt megpróbálta a katonai szempontból már elavult végvárat megerősíteni. Ali budai pasa 1552 júliusában vonult fel a vár ostromára tizenkétezer fős seregével, vele szemben a magyarok alig 150-en voltak.

A gyalogsági rohamokat visszaverő magyar végváriak még életben maradt katonái végül a harmadik napon kitörtek, és Szondy kapitánnyal az élen mind hősi halált haltak a véres közelharcban.

Címlapról ajánljuk
Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

A Ferencváros 0-1-ről fordított a Csukaricski ellen az Európa Konferencia-ligában, Zachariassen egyenlített, majd Pesics a 98. percben óriási gólt rúgott. A Fradinak az utolsó fordulóban elég a döntetlen a továbbjutáshoz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.01. péntek, 18:00
Turi Attila
a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×