eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pexels.com

Úgy tűnik, nem is a Nílus a világ leghosszabb folyója

A kutatók szerint az Amazonas nemcsak bővizűbb, de hosszabb is a Nílusnál.

Bár a világ leghosszabb folyója címet hivatalosan az afrikai Nílusnak ítélték oda olyan tekintélyes források, mint az Encyclopedia Britannica és a Guinness World Records, egy felfedezőkből és kutatókból álló nemzetközi csapat most arra készül, hogy bebizonyítsa, az Amazonast illetné a cím – írja a CNN, amit a Hvg.hu szemlézett.

„A Nílus olyan, mint egy féreg, az Amazonas pedig mint egy anakonda"

– mondta az expedíció brazil vezetője, Yuri Sanada, hozzátéve, hogy az Amazonas négyszer annyi vizet szállít, mint bármely más folyó.

A 2024 áprilisában induló, 5 hónaposra tervezett, 7000 kilométeres expedíció célja, hogy az Amazonast teljes hosszában bejárja, és a modern műholdas technológia segítségével tudományosan bizonyítsa, hogy nem csupán a világ legnagyobb térfogatú, hanem a leghosszabb folyója is.

A vita nagyrészt abból a kérdésből fakad, hogy hol kezdődik az Amazonas. Míg egyesek – köztük az Encyclopedia Britannica – úgy mérik, hogy a folyó a dél-perui Apurimac folyó forrásvidékénél kezdődik, a folyami expedíciót megálmodó amerikai tudós, James „Rocky” Contos azt állítja, hogy egy távolabbi forrást fedezett fel, ami az észak-perui Mantaro folyó.

„Az új forrás felfedezése 77 kilométerrel növeli az Amazonas hosszát a korábban figyelembe vett forráshoz képest”

– vélekedett Contos.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×