eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Új érvek a nagy stégháborúban: "Nem kell eljutni mindenhol a Balatonhoz"

Egy videóra reagált a balatoni nádas szakértője, Pomogyi Piroska. A felvételen azt bizonygatja a Balatonmáriafürdőn élők egy része, hogy nekik joguk van lejutni a tóhoz.

Pomogyi Piroskát a hirbalaton.hu kérdezte, a balatoni nádasok szakértője arról beszél, hogy "nem kell lejutni mindenhol a vízhez". Különösen nem kell olyan sűrű, gyakorlatilag minden magántelekhez csatlakozóan létesített feltöltésekkel, stégbejárókkal lejutni, károsítva a nádasövet és a Balatont, mint azt Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen és még több helyen (Ábrahámhegy, Zánka, Zamárdi) teszik.

A parti telkek tulajdonosai nem vették meg a Balaton nádasövét, nem károsíthatják, nem semmisíthetik meg semmilyen jogon.

Nem alanyi jog a nádasövön át vezető magánutak, magánbejárók kialakítása. Különösen nem az állami területeken. Azokat nem lehet elbirtokolni. Törvénytelenül kialakított feltöltésekkel, bejárókkal pláne nem – érvel a szakember.

A hidrobiológus még arról is beszél, hogy ezek a nádasos részek különösen értékes részei a Balatonnak, számos védett élőlénnyel. Ezek a leghatékonyabb pufferzónák a kívülről jövő terhelésekkel szemben, amelyek a tó vízminőségét védik.

Megsemmisítésük a Balaton ellen elkövetett merénylet,

ami felgyorsítja a tó pusztulását.

A kérdéses videó:

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×