eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Új érvek a nagy stégháborúban: "Nem kell eljutni mindenhol a Balatonhoz"

Egy videóra reagált a balatoni nádas szakértője, Pomogyi Piroska. A felvételen azt bizonygatja a Balatonmáriafürdőn élők egy része, hogy nekik joguk van lejutni a tóhoz.

Pomogyi Piroskát a hirbalaton.hu kérdezte, a balatoni nádasok szakértője arról beszél, hogy "nem kell lejutni mindenhol a vízhez". Különösen nem kell olyan sűrű, gyakorlatilag minden magántelekhez csatlakozóan létesített feltöltésekkel, stégbejárókkal lejutni, károsítva a nádasövet és a Balatont, mint azt Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen és még több helyen (Ábrahámhegy, Zánka, Zamárdi) teszik.

A parti telkek tulajdonosai nem vették meg a Balaton nádasövét, nem károsíthatják, nem semmisíthetik meg semmilyen jogon.

Nem alanyi jog a nádasövön át vezető magánutak, magánbejárók kialakítása. Különösen nem az állami területeken. Azokat nem lehet elbirtokolni. Törvénytelenül kialakított feltöltésekkel, bejárókkal pláne nem – érvel a szakember.

A hidrobiológus még arról is beszél, hogy ezek a nádasos részek különösen értékes részei a Balatonnak, számos védett élőlénnyel. Ezek a leghatékonyabb pufferzónák a kívülről jövő terhelésekkel szemben, amelyek a tó vízminőségét védik.

Megsemmisítésük a Balaton ellen elkövetett merénylet,

ami felgyorsítja a tó pusztulását.

A kérdéses videó:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×