eur:
391.17
usd:
367.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Victor Glover, Reid Wiseman, Christina Hammock Koch amerikai és Jeremy Hansen kanadai űrhajós (b-j) a NASA Artemis-2 nevű Hold-programjának részeként épülő Orion űrhajó előtt, a Neil Armstrong Operations épületben, a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2023. augusztus 8-án. A négy asztronauta az Orion űrhajóval a tervek szerint négy tíznapos űrutazást tesz majd a Hold körül.
Nyitókép: Cristobal Herrera Ulashkevich

Lesett az asztronauták álla a Hold-kerülő űrhajójuk láttán – videó, képek

A négy űrhajós, aki egy év múlva megkerülheti a Holdat, először tekinthette meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrhajóját, amivel útnak indulnak.

Benézhettek a még befejezetlen Orion kapszulába, melyen még rajta vannak a „Repülés előtt eltávolítandó” feliratú piros cédulák. A kapszula lenyűgözte az asztronautákat.

„Semmi más nem mutat így, a hideg is kirázott tőle” – mondta Christina Koch űrhajós újságíróknak.

Az amerikai és kanadai asztronauták helyi idő szerint hétfőn és kedden nézhették meg az Oriont, amikor a Kennedy Űrközpontba látogattak. A NASA a tervek szerint 2024 végén küldi őket a Hold körüli útra.

A kapszula hőpajzsának vizsgálata miatt azonban késhet az indulás, a tavalyi ember nélküli tesztrepüléskor ugyanis váratlan égésnyomok és anyagveszteség jelentkezett a hőpajzson, amely a visszatérés szélsőséges hőjétől védi a kapszulát.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

A magyar GDP mintegy egyötödét adja az ipar, azonban a versenyképességét garantáló ipari digitalizáció gyerekcipőben jár itthon. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) célja, hogy networking és tudásátadás koordinálásával segítse a folyamatot. A nemrég lezajlott Smart Manufacturing Fesztivál sarokpont volt a szervezet életében: láthatóvá tette az ipari digitalizációt és számtalan vállalat között indult meg a párbeszéd a fesztiválnak köszönhetően, amely több mint 2000 fő számára tette lehetővé a részvételt. Az NTPSz április 29-én tartotta a fesztivál záróeseményét, ennek keretében a szervezet távlati céljait is kijelölték.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×