eur:
395.52
usd:
364.42
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Victor Glover, Reid Wiseman, Christina Hammock Koch amerikai és Jeremy Hansen kanadai űrhajós (b-j) a NASA Artemis-2 nevű Hold-programjának részeként épülő Orion űrhajó előtt, a Neil Armstrong Operations épületben, a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2023. augusztus 8-án. A négy asztronauta az Orion űrhajóval a tervek szerint négy tíznapos űrutazást tesz majd a Hold körül.
Nyitókép: Cristobal Herrera Ulashkevich

Lesett az asztronauták álla a Hold-kerülő űrhajójuk láttán – videó, képek

A négy űrhajós, aki egy év múlva megkerülheti a Holdat, először tekinthette meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrhajóját, amivel útnak indulnak.

Benézhettek a még befejezetlen Orion kapszulába, melyen még rajta vannak a „Repülés előtt eltávolítandó” feliratú piros cédulák. A kapszula lenyűgözte az asztronautákat.

„Semmi más nem mutat így, a hideg is kirázott tőle” – mondta Christina Koch űrhajós újságíróknak.

Az amerikai és kanadai asztronauták helyi idő szerint hétfőn és kedden nézhették meg az Oriont, amikor a Kennedy Űrközpontba látogattak. A NASA a tervek szerint 2024 végén küldi őket a Hold körüli útra.

A kapszula hőpajzsának vizsgálata miatt azonban késhet az indulás, a tavalyi ember nélküli tesztrepüléskor ugyanis váratlan égésnyomok és anyagveszteség jelentkezett a hőpajzson, amely a visszatérés szélsőséges hőjétől védi a kapszulát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×