eur:
388.78
usd:
361.59
bux:
68076.75
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Koronavírusteszt végzése közben mintát készülnek cseppenteni az antigén gyorsteszt paneljére a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztálya dolgozóinak koronavírus-szűrésén a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztálya dolgozójától az intézményben, a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. A területi közigazgatásban dolgozók koronavírus-tesztelésével folytatódott az országos célzott csoportos tesztelés, amelyben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat. A kormány november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos tesztelést, hogy felmérje a fertőzöttek arányát azokban a hivatásokban, amelyekben a dolgozók jellemzően sok állampolgárral vannak kapcsolatban munkájuk során, illetve a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportokat látnak el.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Tapasszal a koronavírus ellen

3–5 éven belül kezdődhet meg annak a védőoltásnak a kereskedelmi forgalmazása, melynek beadásához elég lesz egy tapaszt felragasztani az ember karjára.

Az ausztrál Vaxxas nevű cégnek nemrég sikerült elkészítenie egy olyan tapaszt, amellyel tű nélkül adható be a védőoltás. Az eredmény mögött egy évtizednyi kutatómunka áll - írja a hvg.hu.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói még 2011-ben kezdtek el foglalkozni azzal, hogy a védőoltásokat a jövőben szúrás nélkül is be lehessen adni.

Az apró szerkezetek végére az oltóanyag száraz változatát viszik fel. Ha a beteg felragasztja a tapaszt, akkor sérülés- és fájdalommentesen juttatja be a vakcinát a szervezetébe, amivel a közvetlenül a bőr alatt lévő immunsejtek találkoznak először.

A Vaxxas vezérigazgatója, David Hoey szerint az üzem várhatóan három-öt éven belül gyártja és forgalmazza az első, kereskedelemben kapható tűmentes vakcinatapaszokat.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×