eur:
387.2
usd:
356.93
bux:
66192.29
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Koronavírusteszt végzése közben mintát készülnek cseppenteni az antigén gyorsteszt paneljére a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztálya dolgozóinak koronavírus-szűrésén a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztálya dolgozójától az intézményben, a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. A területi közigazgatásban dolgozók koronavírus-tesztelésével folytatódott az országos célzott csoportos tesztelés, amelyben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat. A kormány november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos tesztelést, hogy felmérje a fertőzöttek arányát azokban a hivatásokban, amelyekben a dolgozók jellemzően sok állampolgárral vannak kapcsolatban munkájuk során, illetve a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportokat látnak el.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Tapasszal a koronavírus ellen

3–5 éven belül kezdődhet meg annak a védőoltásnak a kereskedelmi forgalmazása, melynek beadásához elég lesz egy tapaszt felragasztani az ember karjára.

Az ausztrál Vaxxas nevű cégnek nemrég sikerült elkészítenie egy olyan tapaszt, amellyel tű nélkül adható be a védőoltás. Az eredmény mögött egy évtizednyi kutatómunka áll - írja a hvg.hu.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói még 2011-ben kezdtek el foglalkozni azzal, hogy a védőoltásokat a jövőben szúrás nélkül is be lehessen adni.

Az apró szerkezetek végére az oltóanyag száraz változatát viszik fel. Ha a beteg felragasztja a tapaszt, akkor sérülés- és fájdalommentesen juttatja be a vakcinát a szervezetébe, amivel a közvetlenül a bőr alatt lévő immunsejtek találkoznak először.

A Vaxxas vezérigazgatója, David Hoey szerint az üzem várhatóan három-öt éven belül gyártja és forgalmazza az első, kereskedelemben kapható tűmentes vakcinatapaszokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×