eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
67903.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Memory lapses, forgetting things, degenerative disease. Brain problems. Parkinson and alzheimer desease. Mental health. Stroke, synapses and neurnons interaction. 3d render
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Hatalmas változások jöhetnek az Alzheimer-kór kezelésében

Hétpontos skálán helyezhetik el a jövőben az orvosok pácienseiket betegségük előrehaladottságát megállapítandó.

Az új, egy amszterdami Alzheimer-konferencián bemutatott skála a daganatos betegekhez hasonló rendszer alapján állapítaná meg az állapot súlyosságát – írja a Reuters. Ezzel egyidejűleg az enyhe, közepes és súlyos jelzőket nem alkalmaznák tovább a betegséggel kapcsolatosan.

A korábbi irányelveket 2018-ban alkották meg, a változásra pedig azért lehet szükség, mert az Alzheimer-kórral kapcsolatos kulcsfontosságú fehérjéket, például a béta-amiloidot a vérben kimutató tesztek elérhetősége javult, az új kezelések alkalmazása előtt pedig meg kell erősíteni a betegség patológiáját.

Clifford Jack, a Mayo Klinika munkatársa, a jelentés vezető szerzője szerint az új rendszert úgy tervezték, hogy pontosabb legyen, és jobban tükrözze a személy alapbetegségét.

A változást akkor jelentették be, amikor több új Alzheimer-gyógyszer alkalmazását is megkezdhetik az orvosok (lásd keretes írásunkat).

"A személyre szabottabb orvoslás korszakába lépünk, kezdjük megérteni, hogy vannak bizonyos biomarkerek, amelyek eltérő mértékben emelkednek meg a különböző stádiumban lévő embereknél" – mondta Maria Carrillo, az Alzheimer Társaság tudományos főmunkatársa.

Az új rendszerben a betegek a kóros biomarkerek jelenléte és a kognitív változások mértéke alapján 1-től 7-ig terjedő pontszámot kapnának. A rendszer négy biológiai stádiumot is tartalmaz: a, b, c és d. Az 1a stádium például az, amikor a személy teljesen tünetmentes, de kóros biomarkerekkel rendelkezik.

A 2. stádiumban az egyénnek abnormális biomarkerei lehetnek és nagyon finom változások jelentkezhetnek a viselkedésében és gondolkodásában. A 3. stádium nagyjából megfelel a jelenlegi, enyhe kognitív zavarnak nevezett, tüneteket megelőző stádiumnak,

míg a 4., 5. és 6. stádium a jelenlegi enyhe, közepes és súlyos demenciának felel meg.

Az új skála tartalmaz egy 0. stádiumot is azok számára, akik olyan géneket hordoznak, amelyek garantálják, hogy Alzheimer-kór alakul ki náluk. Ebbe a kategóriába tartoznak a Down-szindrómások, akiknek 75 százaléka felnőttként Alzheimer-kórban szenved.

A javasolt iránymutatásokat az orvosok a klinikai gyakorlatban való felhasználásra szánják, mivel sokan először szembesülnek azzal a lehetőséggel, hogy olyan kezeléseket kell felajánlaniuk a betegeknek, amelyek lassíthatják a betegség lefolyását, nem pedig csak a tüneteket kezelik.

Az Alzheimer-kór, amely fokozatosan pusztítja a memóriát és a gondolkodási képességeket, az agyban bekövetkező változásokkal jellemezhető. A 2018-as iránymutatások, amelyeket kutatási célokra szántak, az Alzheimer-fehérjék kimutatására szolgáló, nehezen hozzáférhető és költséges, a klinikai diagnosztikában ezért ritkán használt tesztek eredményeire alapozott.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×