eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Diákok sorban állnak, hogy beoltassák magukat az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni, az Indiai Szérumintézet (Serum Institute of India) által Covishield néven gyártott vakcinájával az indiai Haidarábádban 2021. június 11-én, amikor a külföldre készülő diákokat oltják.
Nyitókép: MTI/AP/Mahes Kumar A

Biztos, hogy jól tudja, melyik a világ legnépesebb országa?

Az Infostart egy statisztikai portál népességszámláló mutatója alapján kiszámolta, a jelenleg minden valószínűség szerint még második legnépesebb ország mikor "szüli túl" az elsőt.

Tavaly átlépte a 8 milliárdot a Föld lakóinak száma, de 2023-ra is juthat mérföldkő, manapság egyre-másra születnek a cikkek azt találgatva, mikor következik be a "trónfosztás" azok után, hogy Kína lakossága már sokkal lassabban gyarapszik (2028-tól fog már csökkenni az ENSZ becslése szerint), mint Indiáé, "köszönhetően" a kínai állami családgyarapítási korlátozásoknak.

A koronavírus-járvány idején szinte naponta citáltuk a Worldometers statisztikai oldalt az után kutatva, mely ország milyen napi járványadatokat adott ki hivatalosan a fertőzöttek vagy épp a betegségben elhunytak számáról. Ez a statisztikai oldal egyebek mellett viszont a világ demográfiai folyamatairól is tudósít, így körülbelüli számunk van arról is, hogy 2023-ban eddig uszkve negyvenmilliónyian születtek, és épp feleennyien haláloztak el, vagyis a Föld lakossága idén eddig két magyarországnyi embertömeggel nőtt.

Néhány érdekesebb adat még:

  • 2023-ban már 46 millió kerékpárt gyártottak,
  • de csak szűk 820 ezer könyv jött ki a világ nyomdáiból,
  • 5,69 milliárd internethasználó él,
  • 13,1 millió abortusz történhetett eddig idén
  • idén eddig bő másfél millió hektár erdő pusztult el,
  • csaknem 11 milliárd tonna szén-dioxid került a levegőbe az emberi tevékenység által
  • több mint 25 ezren haltak éhen a keddi napon, de 773 milliónál is többen vannak azok, akik nem jutnak biztonságos ivóvízhez.

Nos, visszatérve a két ázsiai népességóriásra, a számlálókon az látszik, hogy míg - 10 másodperc alatt - az 1,419 milliárd lakosú Indiában 5 gyermek születik, az 1,455 milliárd lelket számláló Kínában 2. A kedd este körülbelül 36 184 300 fős népességkülönbség tehát 10 másodpercenként 3 fővel csökken, ami azt jelenti, hogy a kedd esti helyzethez képest 12 061 433 másodperc elmúltával lesz a Föld legnépesebb országa India - még egyszer: a Worldometers népességbecslését alapul véve -, ami napra átváltva és kerekítve 140 nap.

Ez alapján e hét keddhez képest épp 20 hét múlva, vagyis 2023. szeptember 5-étől a földgolyó legnépesebb országa India, nem pedig Kína.

A 24.hu egy másik számítási módszert követett, amikor idén az év elején arról cikkezett, április 14-én "következik be" a változás az élen, összeállításának azonban elvitathatatlan értéke annak felelevenítése, hogy lassan három évszázada Kína és India bitorolja az első két helyet, igaz, becslések szerint akkor még "csak" minden negyedik földlakó lehetett kínai vagy indiai, ma már ugye a bő 8 milliárdból csaknem 3 milliárd.

A Worldometers statisztikáira némi árnyékot vet, hogy Kína hivatalos, államilag vezetett, a CNN által vezetett statisztikája szerint az ország népessége már most csökken, termékenységi arányszáma pedig még a magyarénál (1,56 volt 2020-ban) is kisebb, 1,15. A népesség reprodukciójához 2,1-es mutatóra van szükség. További érdekesség, hogy nem hogy Kína, de India termékenységi rátája sem a legtöbb afrikai ország arányszámának nyomába.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×