INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

koronavírus

oltás

járvány

immunizáció

who

COVID-19 vaccine in researcher hands, female doctor holds syringe and bottle with vaccine for coronavirus cure. Concept of corona virus treatment, injection, shot and clinical trial during pandemic.

Fordulat a Covid-oltás ügyében: egész más lett az ajánlás, mint eddig volt

Infostart

Az egészséges gyermekek és tinédzserek alacsony kockázatúnak minősülnek már.

Az Egészségügyi Világszervezet Immunizációs Szakértői Stratégiai Tanácsadó Csoportja (SAGE) szerint a frissített ajánlás célja, hogy előnyben részesítse azokat, akiknél a legnagyobb a halálozás és a súlyos betegségek kockázata – írja a CNN.

Az omikron változat ismeretében, valamint mivel a magas átoltottságú országokban a nyájimmunitás jelentős mértékű, az alacsony kockázati csoportba tartozó gyerekek számára már nem tartják olyan sürgetőnek a vakcina beadását.

Az új ajánlások a társadalmat magas, közepes és alacsony rizikójú csoportokba osztják. Ennek értelmében a következőt javasolják:

  • A magas kockázati csoportba tartozók számára újabb adag vakcina felvétele javallott: ide tartoznak az idősek, az immunhiányos állapotú emberek, az egészségügyben dolgozók és az állapotos nők. Az utolsó emlékeztető adag után 6-12 hónappal ajánlott felvenni a vakcinát.
  • A közepes kockázati csoportba tartozóknak az alapoltásokon felül egy emlékeztető adagot ajánlanak: ide az egészséges 60 év alatti felnőttek és fiatalok tartoznak, valamint az alapbetegséggel rendelkező gyerekek
  • Az alacsony kockázati csoportban pedig az egészséges, féléves kor fölötti gyerekek vannak: nekik nem ajánlják már alapszabályként a vakcinát, megítélésük szerint az egyes országoknak önállóan kell arról dönteniük.

A SAGE közleménye szerint

az ő beoltásuktól várható egészségügyi előnyök jelentősen kisebbek, mint más betegségek, többek közt a bárányhimlő vagy a rotavírus elleni vakcinák esetében.

Az ajánlás ugyanakkor a jelenlegi járványhelyzetre vonatkozik, bármikor változhat. Arra is figyelmeztettek, hogy érdemes az egyes országokban azokat megcélozni az oltási programmal, akik eddig nem juthattak még valamilyen okból vakcinához. Mellettük a magas kockázati csoportba tartozók számára vélik fontosnak jelenleg az oltás beadását.

Hanna Nohyne, a SAGE vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány korábbi szakaszaiban esetlegesen kimaradt rutinoltásokat fontos a gyerekeknek felvennie.

Nyitókép: scaligerGetty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018