eur:
393.51
usd:
367.52
bux:
66014.41
2024. április 23. kedd Béla
COVID-19 vaccine in researcher hands, female doctor holds syringe and bottle with vaccine for coronavirus cure. Concept of corona virus treatment, injection, shot and clinical trial during pandemic.
Nyitókép: scaligerGetty Images

Fordulat a Covid-oltás ügyében: egész más lett az ajánlás, mint eddig volt

Az egészséges gyermekek és tinédzserek alacsony kockázatúnak minősülnek már.

Az Egészségügyi Világszervezet Immunizációs Szakértői Stratégiai Tanácsadó Csoportja (SAGE) szerint a frissített ajánlás célja, hogy előnyben részesítse azokat, akiknél a legnagyobb a halálozás és a súlyos betegségek kockázata – írja a CNN.

Az omikron változat ismeretében, valamint mivel a magas átoltottságú országokban a nyájimmunitás jelentős mértékű, az alacsony kockázati csoportba tartozó gyerekek számára már nem tartják olyan sürgetőnek a vakcina beadását.

Az új ajánlások a társadalmat magas, közepes és alacsony rizikójú csoportokba osztják. Ennek értelmében a következőt javasolják:

  • A magas kockázati csoportba tartozók számára újabb adag vakcina felvétele javallott: ide tartoznak az idősek, az immunhiányos állapotú emberek, az egészségügyben dolgozók és az állapotos nők. Az utolsó emlékeztető adag után 6-12 hónappal ajánlott felvenni a vakcinát.
  • A közepes kockázati csoportba tartozóknak az alapoltásokon felül egy emlékeztető adagot ajánlanak: ide az egészséges 60 év alatti felnőttek és fiatalok tartoznak, valamint az alapbetegséggel rendelkező gyerekek
  • Az alacsony kockázati csoportban pedig az egészséges, féléves kor fölötti gyerekek vannak: nekik nem ajánlják már alapszabályként a vakcinát, megítélésük szerint az egyes országoknak önállóan kell arról dönteniük.

A SAGE közleménye szerint

az ő beoltásuktól várható egészségügyi előnyök jelentősen kisebbek, mint más betegségek, többek közt a bárányhimlő vagy a rotavírus elleni vakcinák esetében.

Az ajánlás ugyanakkor a jelenlegi járványhelyzetre vonatkozik, bármikor változhat. Arra is figyelmeztettek, hogy érdemes az egyes országokban azokat megcélozni az oltási programmal, akik eddig nem juthattak még valamilyen okból vakcinához. Mellettük a magas kockázati csoportba tartozók számára vélik fontosnak jelenleg az oltás beadását.

Hanna Nohyne, a SAGE vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány korábbi szakaszaiban esetlegesen kimaradt rutinoltásokat fontos a gyerekeknek felvennie.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×