eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Erdőtűz pusztít a Mato Grosso brazil szövetségi állambeli Nova Santa Helena közelében 2019. augusztus 23-án. A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfajta él a vidéken.
Nyitókép: Leo Correa

Megkérdezték a mesterséges intelligenciát a klímaváltozásról, lesújtó választ adott

A Stanford és a Colorado State University kutatásához a mesterséges intelligenciát is segítségül hívta, úgy találták, elképzelhetetlenül közel van egy jelentős klímaküszöb.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a jelenlegi feltételek mellett két foknál nagyobb lesz a felmelegedés mértéke, aminek katasztrofális következményei lehetnek, és már az évszázad közepére elérhetjük ezt a szintet – írja a The Guardian.

"Egyértelmű bizonyítékaink vannak arra, hogy a már bekövetkezett egy Celsius-fokos globális felmelegedés milyen hatással van a különböző ökoszisztémákra. A mostani tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a már érezhető hatásokat felerősítő folyamatos éghajlati változásokkal kell szembenéznünk" – mondta Noah Diffenbaugh, a Stanford Egyetem éghajlatkutatója, aki Elizabeth Barnes légkörkutatóval közösen írta a tanulmányt.

A tudósok egy neurális hálózatot, vagyis olyan mesterséges intelligenciát használtak, amely hatalmas adathalmazokban ismeri fel az összefüggéseket. A rendszert a globális klímamodell-szimulációk széles skálájának elemzésére képezték ki, majd azt a feladatot adták neki, hogy határozza meg az adott hőmérsékleti küszöbértékek időzítését.

A modell közel 70 százalékos esélyt talált arra, hogy a kétfokos küszöbértéket 2044 és 2065 között átlépjük,

még akkor is, ha a kibocsátás gyorsan csökken. Hogy ellenőrizzék a mesterséges intelligencia előrejelző képességét, történelmi méréseket is bevittek, és megkérték a rendszert, hogy értékelje a már észlelt jelenlegi felmelegedési szinteket. Az 1980 és 2021 közötti adatok felhasználásával a mesterséges intelligencia helyesen állapította meg mind a 2022-re elért 1,1 Celsius-fokos felmelegedést, mind az elmúlt évtizedekben megfigyelt mintákat és ütemet.

Mind a másfél, mint a kétfokos felmelegedés fontos éghajlati fordulópontot jelent. A másfél és a két fok közötti különbség a növények számára kétszer, a rovarok számára pedig háromszor annyi élőhely elvesztését is eredményezi, és egy foknyi felmelegedés töredéke is tízszeresére növeli azon nyarak számára, amelyeken az Északi-sark jégmentes lesz.

Egy melegebb világ

aszályokat és árvizeket hoz, több tűzvésszel és árvízzel.

A hőhullámok súlyosabbá és gyakoribbá válnak, az IPCC szerint 2 fokos melegedés esetén 5,6-szor gyakrabban fordulnak elő. Ennek hatására nagyjából egymilliárd embernek kell gyakrabban szembenéznie szélsőségesen változó időjárással.

A fejlődő országok számára gyakorlatilag élet-halál kérdése elkerülni a nagyobb felmelegedést: a legnagyobb terheket már most is a kiszolgáltatottabb és kevésbé tehetős rétegek szenvedik el, ami a jövőben csak fokozódik. A kutatók régóta arról beszélnek, hogy a másfél fokos felmelegedés gyakorlatilag elkerülhetetlen. Ennek ellenére azt remélik, eredményeik nem elrettentésül szolgálnak, hanem felhívják a figyelmet arra, hogy addig kell tenni, amíg az lehetséges.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×