eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Fotó: Infostart
Nyitókép: Fotó: Infostart

Barlangszindrómát okoz a koronavírus, tömegek szenvednek tőle

Különleges utóhatása van a koronavírus-betegségnek. Az átesettek jelentős része egyszerűen nem mer visszamenni a munkahelyére.

Barlangszindrómának nevezik azt a szociális betegséget a szakember, amelynek a lényege, hogy egyeseknek kifejezetten nagy megpróbáltatás visszatérni korábbi életvitelükhöz, szorongani kezdenek emiatt, és egyéb mentális problémák társulnak a mindennapjaikhoz – írja a Joy. A home office-t élvezők között jócskán vannak, akik a munkahelyre járás helyett visszavágynak a négy fal közé. Mások idegessé válnak például amiatt, hogyan is kell egy randin viselkedni, vagy tartanak a környezetük véleményétől.

A furcsa az, hogy kisebb társaságba még elmennek az ilyen emberek, sőt igénylik, de olyan helyekre nem szívesen járnak, ahol teljesítményt várnak el tőlük. Egyszerűen megszokták a bezártságot vagy, akik kórházban voltak, azok az ingermentes környezetet.

Az Infostart is beszélt egy ilyen középkorú, volt Covid-beteggel, aki hosszú heteket töltött kórházban. Azt mondta,

hozzászokott ahhoz, hogy az életbenmaradási tevékenységén túl mindenben kiszolgálják,

nincsenek napi gondjai, beleértve a munkát vagy a napi anyagiakat. Különösen szerette azokat a napokat, amikor egyedül volt a négyágyas kórteremben, pontosan elég volt számára a napi rutinból történő találkozás a nővérekkel, vagy a gyógyulásához szükséges légzőgyakorlatok elvégzése. Rettegve várta az újonnan érkező betegtársát, akivel szemben megmagyarázhatatlan ellenszenvet érzett.

A cikkben szereplő példát, amely szerint "idegessé válnak amiatt, hogyan is kell egy randin viselkedni", annyiban erősíttette meg, hogy nem szívesen megy azóta olyan helyre, ahol váratlan dolgok történhetnek, vagy ismeretlen emberekkel találkozhat.

A magazin írása szerint azonban a "szociális visszatérésben" szerepet játszik az is, hogy alapvetően milyen személyiségű emberről van szó. Másképpen viselkedik a Covid után egy extrovertált, egy introvertált és egy ambivertált ember.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×