eur:
388.66
usd:
370.83
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. január 15-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Már csak heteket kell várni az új, hatékonyabb Covid-oltásokra

Néhány héten belül akár az USA-ban és az Európai Unióban is alkalmazhatók lesznek a Pfizer, illetve a Moderna omikron alvariánsok ellen is hatásos vakcinái.

A Pfizer-BioNTech után a Moderna is beadta az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsai ellen kifejlesztett, de az eredti vírus elleni hatékony, bivalens vakcinájának az engedélyezése iránti kérelmet az amerikai hatósághoz (FDA) – írja a Portfolio.

A washingtoni kormányzat már közölte: szeptember elején vagy közepén már a nagyközönség számára is elérhetők lesznek az új, omikron variánssal szemben is erős védelmet nyújtó emlékeztető oltások, de az FDA döntésétől függ a pontos időzítés.

Az európai szakhatóság (EMA) szeptember 1-jei rendkívüli ülésén dönthet a két gyártó BA.1 alvariáns elleni vakcinájáról. A Moderna Spikevax és a Pfizer Comirnaty vakcinájának ezen változata egyaránt alkalmas a koronavírus eredeti variánsa és a BA.1 omikron alvariáns elleni védettség jelentős növelésére.

A BA.4 és a BA.5 alvariáns ellen védelmet nyújtó vakcina vizsgálatát augusztus 9-én szintén megkezdte már az EMA is.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×