eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. január 15-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Már csak heteket kell várni az új, hatékonyabb Covid-oltásokra

Néhány héten belül akár az USA-ban és az Európai Unióban is alkalmazhatók lesznek a Pfizer, illetve a Moderna omikron alvariánsok ellen is hatásos vakcinái.

A Pfizer-BioNTech után a Moderna is beadta az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsai ellen kifejlesztett, de az eredti vírus elleni hatékony, bivalens vakcinájának az engedélyezése iránti kérelmet az amerikai hatósághoz (FDA) – írja a Portfolio.

A washingtoni kormányzat már közölte: szeptember elején vagy közepén már a nagyközönség számára is elérhetők lesznek az új, omikron variánssal szemben is erős védelmet nyújtó emlékeztető oltások, de az FDA döntésétől függ a pontos időzítés.

Az európai szakhatóság (EMA) szeptember 1-jei rendkívüli ülésén dönthet a két gyártó BA.1 alvariáns elleni vakcinájáról. A Moderna Spikevax és a Pfizer Comirnaty vakcinájának ezen változata egyaránt alkalmas a koronavírus eredeti variánsa és a BA.1 omikron alvariáns elleni védettség jelentős növelésére.

A BA.4 és a BA.5 alvariáns ellen védelmet nyújtó vakcina vizsgálatát augusztus 9-én szintén megkezdte már az EMA is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×