eur:
388.94
usd:
363.4
bux:
68124.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Így növeli a légszennyezés a demencia kialakulásának kockázatát

A légszennyező anyagok orvosi hatásait vizsgáló brit bizottság 70 kutatás elemzését követően jutott arra a megállapításra, hogy a szennyezett levegő a gyorsuló kognitív hanyatlás és a demencia kialakulásának kockázatával jár.

Szakértők szerint a hatásért az felelhet, hogy a szennyezőanyagok bekerülnek a véráramba, ezzel pedig hatást gyakorolnak az agy vérellátására is, írja a The Guardian.

A légszennyezésnek való krónikus kitettség és a kognitív képességek globális szinten történő csökkenése, a vizuospaciális képességek károsodása (arc-, vagy ismerős tárgy felismerése; egyszerű eszközhasználat; öltözködés zavara), a kognitív hanyatlás és a demencia fokozott kockázata közötti összefüggések meglehetősen erősek a kutatók szerint.

"Az eredmények heterogének más kognitív területek, például a végrehajtó funkciók, a figyelem, a memória, a nyelv és az enyhe kognitív károsodás tekintetében.

A vizsgálatok következetesen számolnak be a légszennyezésnek való kitettség és a fehérállomány sorvadása közötti összefüggésekről"

- írták a kutatók.

A tanulmányok eredményei megosztottak abban a tekintetben, hogy melyik szennyezőanyag hozható leginkább összefüggésbe ezekkel a hatásokkal.

A szívbetegségek kockázata és a légszennyezésnek való kitettség közti kapcsolat már bizonyított: a káros anyagok belélegzése károsíthatja az ereket azáltal, hogy szűkebbé és keményebbé teszi azokat. Ezáltal növekszik a vérrögök, a rendellenes szívritmuszavarok és a szívroham kialakulásának valószínűsége.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×