eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
ATTENTION: EMBARGOED FOR PUBLICATION UNTIL 28 AUGUST 10:00 GMT! ACHTUNG: DIESER BEITRAG DARF NICHT VOR DER SPERRFRIST - (ATTENTION EDITORS: EMBERGOED UNTIL 28 August - 10 AM)An approximately 200-million-year-old fossilized ichthyosaur (Ichthyosaurus communis) is on display in the Landesmuseum (state museum) in Hanover, Germany, 25 August 2017. Scientists found an embryo in the stomach of a so far unexplored female Ichthyosaur. The fossil is three to three-and-a-half-metres long. Photo: Holger Hollemann/dpa (Photo by Holger Hollemann/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Holger Hollemann/picture alliance via Getty Images

Sértetlen embriót hordozó őshüllő-fosszíliát tártak fel Chilében

A Patagóniában, a Tyndall-gleccseren talált, négy méter hosszú ichtioszauruszt Fionának nevezték el.

A megkövesedett tengeri őshüllő-lelet lehetővé teszi a tudósok számára, hogy tanulmányozhassák az ichtioszauruszok embrionális fejlődését. Az ichtioszauruszok a 90-250 millió évvel ezelőtti korszakban népesítették be a tengereket.

A fosszília jelentőségét hangsúlyozó Judith Pardo Perez, a Magallanes Egyetem GAIA Antarktisz Kutatóközpontjának paleontológusa, a feltárás vezetője elmondta, hogy a lelet „az egyetlen terhes ichtioszaurusz, amelyet a 129 és 139 millió évvel ezelőtti időszakból találtak a Földön”.

Prado több mint egy évtizede bukkant rá a fosszíliára, de csak most sikerült megszervezni a feltárást, amely rendkívül nehéz a helyszín szélsőséges időjárási körülményei miatt.

A tudósok 31 nap alatt tártrák fel és emelték ki a fosszíliát, amelyet helkopterrel szállítottak el. A fosszília épségének megőrzése érdekében öt 200 kilogrammos tömböt kellett kiemelni a helyszínről, hogy a csontok ne sérüljenek - mondták el a kutatók.

A fosszíliát a dél-chilei Rio Seco Természettudományi Múzeumban fogják kiállítani.

Pardo arról is beszámolt, hogy a Tyndall-gleccseren eddig már csaknem száz ichtioszaurusz példányt találtak, ezzel a régió az egyik leggazdagabb és legjobban megőrzött ichtioszaurusz-lelőhelyévé vált.

(Képünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×