eur:
395
usd:
370.83
bux:
65362.97
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Egy kábítószer segít az alkoholisták gyógyításában

A kutatók szerint nagyon biztatók azok a vizsgálati eredmények, melyek arról tanúskodnak, hogy a terápia mellett alkalmazot ketamin segítségével tovább tudták távol tartani magukat a nagyivástól az alkoholizmusban szenvedők.

A ketamint alacsony dózisban alkalmazták a terápia mellett, a pozitív eredmények fél év elteltével is megmaradtak. Ez azért is fontos, mert jelenleg kevés lehetőség áll azok rendelkezésére, akik alkoholizmus miatt szorulnak kezelésre – írja a Sky News.

Az Exeteri Egyetem által vezetett kutatásban alkalmazott ketamint alapvetően fájdalomcsillapításra és nyugtatásra használják embereknél és állatoknál, illegális szabadidős felhasználása pedig az anyag hallucinogén tulajdonságai miatt népszerű.

Nagy a szükség egy új módszerre

A kutatás vezető szerzője, Celia Morgan professzor szerint az alkoholizmus életeket tehet tönkre, ezért sürgősen sürgősen szükség van új módszerekre, amelyek segítik az embereket a leszokásban.

"Azt találtuk, hogy a pszichológiai terápiával kombinált, ellenőrzött, alacsony dózisú ketamin segíthet abban, hogy az emberek hosszabb ideig maradjanak távol az alkoholtól. Ez rendkívül biztató, mivel általában azt látjuk, hogy

négy emberből három a leszokást követő hat hónapon belül visszatér az erős alkoholfogyasztáshoz,

így ez az eredmény nagy előrelépést jelent" – foglalta össze Morgan.

A The American Journal of Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmányban 96 olyan, alkoholproblémákkal küzdő személy vett részt, aki a vizsgálat idején absztinens volt. A kutatócsoport megállapította, hogy azok az emberek, akik ketamint kaptak terápiával kombinálva, a hat hónapos követési időszakban 180 napból 162 napon át teljesen józanok maradtak, ami 87 százalékos absztinenciát jelent.

Ez a csoport több mint kétszer nagyobb valószínűséggel maradt absztinens a vizsgálat végén, mint a placebót kapók. A kutatók nagyobb vizsgálaton szeretnék eredményeiket megerősíteni.

Több bizonyíték szükséges

"Találtunk egy korai jelet arra, hogy a kezelés hatékony. Nagyobb vizsgálatra van szükségünk, hogy lássuk, meg tudjuk-e erősíteni ezeket a hatásokat. Természetesen nem javasoljuk a ketamin klinikai kontextuson kívüli alkalmazását. Az illegális drogok nyilvánvaló kockázatokkal járnak, esetünkben

az alacsony dózisú ketamin és a megfelelő pszichológiai terápia kombinációja a kulcs,

valamint a klinikai személyzet szakértelme és támogatása. Ez a kombináció még hat hónappal később is látható előnyöket mutatott olyan embercsoportnál, akiknél sok létező kezelés egyszerűen nem működik" – szögezte le Morgan professzor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×