eur:
392.02
usd:
359.55
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
PYEONGTAEK, SOUTH KOREA - DECEMBER 29: (EDITORIAL USE ONLY) In this handout image provided by United States Forces Korea, U.S. Air Force senior airwoman Kassidy Peters receives a dose of the Moderna COVID-19 vaccine at Osan Air Base on December 29, 2020 in Pyeongtaek, South Korea. United States Forces Korea (USFK) received the first shipment of Modernas vaccine as Camp Humphreys was chosen by the U.S. government as one of four sites outside the continental U.S. that will receive the initial vaccination. (Photo by United States Forces Korea via Getty Images)
Nyitókép: United States Forces Korea via Getty Images

Fordulatot hozhat a Covid elleni harcban az amerikai hadsereg vakcinája

Minden jelenlegi, sőt jövőbeli variánssal leszámol. Megunták a gyógyszercégek „bénázását”.

Lassan és kis adagokban, de egyre több információ szivárog ki az amerikai hadsereg fejlesztői által készített Covid-vakcináról. Az új oltást az igen patinás Walter Reed Intézet munkatársai fejlesztik Washingtonban, a Henry M. Jackson alapítvány támogatásával – írja az Index.

Értesülések szerint az oltás szinte semmiben nem fog hasonlítani a jelenleg elérhető koronavírus-vakcinákhoz, tehát sem a Pfizer, sem a Moderna, sem pedig a Janssen, illetve AstraZeneca oltás által járt utat nem követi majd, utóbbiak ugyanis láthatóan nem vezetnek sem igazán tartós, sem pedig igazán széles körű védelemhez, különösen az új és egyre gyakrabban látott mutáns vírusokkal szemben, miután kizárólag a vírus fertőzőképességéhez elengedhetetlen, és éppen ezért folyamatos evolúció alatt álló részét, a tüskefehérjét támadják.

Az amerikai hadsereg kutatói tehát azt a módszert választották, hogy a vírus olyan részeit próbálják megtámadni a vakcinával, ami

nem játszik döntő szerepet a fertőzőképesség megőrzésében, és ezért evolúciós okokból nem is mutálódik,

vagy legalábbis nem annyira gyorsan. A lap megjegyzi, hasonló törekvések folynak már az úgynevezett univerzális influenza vakcina létrehozására is, mely hasonló elv szerint működik majd. A Walter Reed kutatói egy fehérje (ferritin) nanorészecske-vakcinát fejlesztettek, liposzóma kiegészítővel. Ehhez a vírus több alkotórészét, illetve variánsát is hozzá tudják kötni, amivel sokoldalú immunválaszt hoznak létre.

Preklinikai vizsgálatban van

A Walter Reed Intézet munkatársai jelenleg azt állítják, hogy vakcinájuk nemcsak a jelenlegi járványt okozó koronavírus, hivatalos nevén a Sars-CoV-2 jelenlegi és jövőbeli variánsai ellen fog védeni, hanem például a 2003-as SARS-, majd pedig az azt követő MERS-járványt okozó koronavírusok ellen is. Ez utóbbiak a jelenleginél is sokkal súlyosabb betegséget okoztak, és visszatérésük lehetősége azóta is aggasztja a járványügyi szakembereket.

Az amerikai hadsereg vakcinája Jelenleg a preklinikai, illetve a klinikai egyes fázisú vizsgálatokon vannak túl, és az első eredmények igen biztatóak. Ezek szerint az alapkoncepció helyes, és

az oltás védeni fog az omikron variáns ellen is.

Ha valóban beválik az elképzelés, akkor pedig a jövőbeli mutánsok ellen is megvéd majd. Az oltóanyag tartalmaz egy újonnan kifejlesztett molekulát is, ami az oltás hatását erősíti, illetve tartósabbá teszi. Az ilyen adalékanyagokat szaknyelven adjuvánsnak nevezzük.

Ami eddig kiderült, az többek között az, hogy az oltást egyenlőre 18 és 55 éves kor között tesztelik, másfél éves időtartammal – teszik hozzá mások mellett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×