eur:
389.63
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pexels

A házimunkát végző idősek memóriája és figyelme jobb lehet a fiatalokénál is

A magasabb kognitív funkciókat azoknál az idősebb embereknél figyelték meg, akik könnyű házimunka mellett őket fizikailag is igénybe vevő feladatokat is teljesítenek otthon.

Ablakmosás, felmosás, padlósúrolás és porszívózás: azok az idős emberek, akik elvégzik ezeket a házimunkákat, jobb kognitív teljesítményt nyújtottak egy felmérésen a Sky News cikke szerint. A kutatásban 21 és 90 év közti korú fiatal felnőtteket és nyugdíjasokat vizsgáltak, és azt találták, hogy az idősek, akik a fenti könnyű és nehezebb házimunkákat is maguk végzik, jobb kognitív teljesítményt nyújtanak.

A kutatók a résztvevők fizikai aktivitási szintjének felmérése érdekében megvizsgálták járásuk sebességét és a székből való felállás sebességét – ez megmutatja, mennyire erős az érintettek lába, illetve mennyire jelentkezik esetükben az elesés veszélye. Szellemi frissességüket is felmérték olyan tesztekkel, amelyek a memóriát, a nyelvhasználatot és a figyelem fennmaradását vizsgálták.

Ezen felül azt is felmérték, milyen gyakran végeznek házimunkát, és hogy az mennyire megterhelő fizikailag. A fiatalabb korcsoportba tartozóknak csak bő egyharmada (36 százalék), az idősebb – 65 év és afölött – korcsoportba tartozóknak pedig alig kevesebb mint fele (48 százalék) érte el az ajánlott fizikai aktivitási szintet pusztán a szabadidős tevékenységek révén.

Ugyanakkor a megkérdezettek mintegy kétharmada – a 64 éves és fiatalabb felnőttek 61 százaléka, illetve az idősebbek 66 százaléka – kizárólag házimunkával teljesítette a célokat. A több nehéz házimunkában részt vevő idősebb felnőtteknek 14 százalékkal magasabb volt a figyelmük.

Azok, akik végeztek könnyű házimunkát, jobban vizsgáztak a memóriateszteken.

A BMJ Open című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint tanulmányuk arra utal, hogy a könnyű és nehéz házimunka kombinációja magasabb kognitív funkciókkal jár együtt.

"Továbbá a házimunka szintjének pozitív összefüggései a fizikai és szenzomotoros funkciókkal az idősebb felnőtteknél intenzitásfüggőek voltak" – mondták a kutatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×