eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetően az ausztrál lakosok a világon az elsők között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek.
Nyitókép: MTI/AAP/Dan Himbrechts

Orrba fújható változatot tervez vakcinájából az AstraZeneca

Azt remélik, ebben a változatban többen vennék fel az oltást - harminc személyen kezdik el tesztelni az intramuszkuláris változatot kiváltó sprayt.

Egészséges, 18-40 év közti önkénteseken kezdi el tesztelni az Oxfordi Egyetem az AstraZenecával közösen kifejlesztett oltását, amely hasonlóképpen működhet majd, mint a patikákban kapható, allergiások részére készített orrspray-k. Sandy Douglas, a kísérlet vezetője szerint lehetnek olyan emberek, akik ezt a változatot preferálnák az injekcióval szemben, így az alternatív beadási mód azt eredményezheti, hogy többen veszik majd föl az oltást, mint amennyien a jelenleg elérhető formájában kérni szeretnék azt.

"Praktikus előnyökkel is járhat egy spray formájában használható oltás: ilyen szerek jelenleg is forgalomban vannak, például az influenza elleni vakcina" - fogalmazott.

A kutatás folyamán a szakemberek megvizsgálják, milyen hatékonysággal működik az oltóanyag az orr nyálkahártyáján keresztül felszívódva, illetve az is érdekli őket, milyen mellékhatásokkal járhat ennek a módszernek az alkalmazása.

"Egyes immunológusok szerint magasabb szintű védelmet nyújthat egy olyan oltás, amelyet ott adunk be, ahol a vírus a fertőzést okozza. Főként az enyhébb esetek, illetve a fertőzés továbbadásának csökkentése szempontjából lehet eredményes ez a módszer"

- mondta el Douglas.

A lépés mindezen túl hozzájárul ahhoz, hogy még szélesebb körben álljanak rendelkezésünkre lehetőségek arra, hogy az oltást felvegyük.

Az AstraZeneca oltásának megítélése az elmúlt hetekben, hónapokban komoly viták középpontjába került azt követően, hogy több európai ország is felfüggesztette annak használatát, miután trombózisos esetek következtek be azt követően, hogy beadták annak adagjait. A jelenlegi ajánlás szerint az EMA, az európai gyógyszerügynökség ajánlja az oltás további használatát, de szakértők azt javasolják, hogy aki annak felvételét követően négy napon át fejfájást tapasztalnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×