eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Juan Luis Torres Pixabay

Sosem volt még ennyi ikerszülés – íme, az okok

A kutatók 165 ország adatait elemezték, ezer születésre ma tizenkét ikerszülés jut az 1980-as kilenchez képest.

Észak-Amerikában (71 százalék), Európában (60 százalék) és Ázsiában (31 százalék) nőtt a legnagyobb mértékben az ikerszülések száma az 1980-as évekhez képest: a kutatás szerint az ikerszülések abszolút száma a dél-amerikai kontinens kivételével nőtt minden földrészen. További emelkedés ugyanakkor már nem várható, a legtöbb országban, úgy tűnik, tetőzött az ikrek születésének száma – írja a The Guardian.

A jelenség hátterében a mesterséges megtermékenyítéshez és lombikprogramhoz való jobb hozzáférés mellett áll az is, hogy a családalapítás ideje egyre jobban kitolódik, az anyai életkor növekedésével pedig nő annak esélye is, hogy a terhességből ikrek szülessenek. A legnagyobb esély erre az anya 35-39 éves kora között van a kutatók szerint.

"A tendenciák valóban meglehetősen feltűnőek.

Az elmúlt 40-50 évben az ikerszületések aránya erőteljesen növekedett a gazdag, fejlett országokban,

aminek eredményeképp relatív és abszolút értelemben is több ikerszülés történt, mint valaha" - mondja Christiaan Monden, az Oxfordi Egyetem szociológiai és demográfiaprofesszora.

Ikerterhesség természetes módon akkor történik, ha a megtermékenyített petesejt spontán osztódik, vagy ha két petesejt érik egyszerre, és mind a kettőt megtermékenyíti egy-egy spermium. Az ikrek java mostanában ugyanakkor meddőségi kezeléseket követően születik. Erre utal az is, hogy az egypetéjű ikrek száma meglehetősen stabil, azonban egyre több kétpetéjű ikerpár születik.

A felmérés érdekességei közé tartozik, hogy a kutatás szerint

az ikerpárok 80 százaléka jelenleg Afrikában vagy Ázsiában születik,

Afrikában pedig nagyon magas a természetes kétpetéjű ikerterhességek előfordulása is. Az afrikai számok emelkedésére ráadásul a népesedési trendek, nem pedig az orvosi beavatkozások hatnak.

Raj Mathur, a Brit Termékenységi Társaság vezetője szerint nem meglepetés, hogy a meddőségi kezelések és az anyai életkor emelkedése hatására így megugrott az ikerterhességek száma, ahogyan az sem, hogy Nyugat-Európában és a skandináv országokban alacsonyabb az ikerszülések száma ma, mint 2010–2015-ben volt. Ezekben az államokban ha lehet, igyekeznek elkerülni a többes terhességet a meddőségi kezelések során.

„Azt hiszem, hogy a fejlett világban elértük csúcsot az orvosi beavatkozásból fakadó ikerszületési arányok terén, de Afrikában és Dél-Amerikában továbbra is meglehetősen korlátozott ezeknek a módszereknek az elérhetősége. A kihívás az lesz, hogy hogyan tehetjük számukra is elérhetővé ezeket a módszereket anélkül, hogy nőjön az ikerterhességek aránya.

Az ikercsecsemők többsége teljesen egészségesen születik, de az ikerterhesség nagyobb kockázatot jelent az anya és a baba számára is,

ezért amikor el lehet, akkor el kell kerülni azt" – vélekedik Mathur.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×