INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

koronavírus

agy

agykéreg

Nagy baj van: tényleg az agykérgen lakmározhat a koronavírus

Nagy baj van: tényleg az agykérgen lakmározhat a koronavírus

Infostart

A tartós stressz, a drog vagy HIV-fertőzés esetén találnak hasonló változásokat. Enyhe lefolyású koronavírus-fertőzés esetén is megtörténhet.

Ahogy arról már az Infostart is beszámolt, vannak hosszabb távú következményei a koronavírus-betegségnek, egy francia tanulmány például arról értekezik, hogy minden harmadik fertőzöttnek a betegség elvonultával is fennmaradt némi memóriazavara.

Most az Index talált rá egy olyan információra, mely szerint az idegsejteket támogató astrocytákat támadva indít el láncreakciót a Covid-19, és elvékonyítja az agykérget. A medRxiv-adatbázisban megjelent, elbírálásra váró tudományos publikáció megállapítása szerint a betegek egy részének agyában olyan elváltozást észleltek, ami pszichiátriai tüneteket és strukturális változásokat okozhat, a laboratóriumi eredmények azonban még kísérleti igazolásra várnak. A kísérletben petricsészében vizsgált, koronavírussal fertőzött astrocyták nem táplálták tovább a többi idegsejtet, ehelyett ismeretlen mérgező anyagot kibocsátva végeztek velük. Sőt, úgy találták, hogy a fertőzött astrocyta vírusgyártásra áll át, így sok glükózt elégetve abbahagyja az idegsejtek számára fontos piruvát és laktát előállítását.

Az "előpublikált" kutatás három forrásra támaszkodik: laborkísérletekre, elhunytak agyi szöveteinek vizsgálatára és élő fertőzöttek MRI-vizsgálatára. 81 enyhén beteg fertőzött MRI-képét hasonlították össze 145 egészséges önkéntesével, és azt találták, hogy

a gondolkodásért felelő agykéreg kimutathatóan vékonyabb volt a fertőzötteknél.

Dr. Clarissa Lin Yasuda, a brazil Campinasi Egyetem idegsebészeti tanszékének professzora szerint a tartós stressz, a drogfogyasztás vagy HIV-fertőzés esetén találnak hasonló változásokat.

A pácienseknél az agykéreg orrüreghez közelebb eső része mutatta a legmarkánsabb vékonyodást, ezért azt feltételezik, hogy az orrban futó idegek kulcsszerepet játszanak a vírus agyba jutásában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018