eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Látásvizsgálatot végeznek egy asszonynál a Semmelweis Egyetem klinikai tömbjének könyvtárában, ahol az áprilisban induló országos szemészeti és cukorbetegség-szűrés alkalmából tartott bemutatót az egyetem Szemészeti Klinikájának szemész szakorvosa 2015. március 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Minden harmadik gyógyult koronavírusosnál memóriazavart jegyeztek fel

A The New York Times idéz egy francia tanulmányt, amely 120 felgyógyult kórházi kezelt sorsát követte.

A HVG a The New York Timesban szúrt ki cikket arról, hogy orvosok eddig nem ismert, hosszabb távon megmaradó károsodásokat találtak azoknál, akik átestek a koronavírus-fertőzésen.

A tudományos következtetések közül az egyik, hogy az új felfedezések arra utalnak: még mindig nagyon keveset tudni a koronavírus tevékenységéről az emberi szervezetben.

Az ijesztőbb tünetek egyike az enyhe demencia:

találtak ugyanis olyan beteget, aki egyáltalán nem emlékszik egy 12 napos kirándulására Párizsban, közvetlenül fertőzése előttről. Michael Reagan egy koncerten is részt vett, ahol képek készültek róla, de ezekre sem emlékszik.

Az emlékezetvesztés a vírus leküzdése után jelentkezett nála. Memóriaproblémái miatt a munkahelyére sem tudott visszatérni.

Másoknál is észlelték ugyanezt a problémát, egy volt beteg a kocsiját nem ismeri fel, egy másik pedig a munkájához tartozó rutinlépésekre nem emlékszik.

A jelenség a kutatók szerint nem általános jellegű, de úgy tűnik, nem is ritka. A The New York Times egy francia tanulmányra is hivatkozik, amely 120 kórházban kezelt beteget követett utólag: egyharmaduknál tapasztaltak memóriazavart, egynegyedüknél koncentrációs problémákat.

A lehetséges magyarázatok egyike az agyi erek gyulladásos megbetegedése, illetve a szakértők úgy vélik, az érintetteknél miniatűr sztrókok pattantak ki, magyar tudósok pedig arról is beszéltek korábban, hogy az agyba is bejuthat a koronavírus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×