eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Atalai Zsuzsanna háziorvos beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából készített oltóanyagot egy idős nőnek a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 7-én. A védőoltásra regisztrált legidősebbek közül február 4. és 7. között minden háziorvosi praxisból hat idős embert kórházi oltóponton oltanak be a Pfizer-BioNTech vakcinájából készült oltóanyaggal, 1080 háziorvos pedig maga is beolthat 10-10 regisztrált idős embert az amerikai Moderna cég oltóanyagával.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Komoly jele van annak, hogy máris hat az oltás a briteknél

A halálozási számok egyre javulnak a legveszélyeztetettebb idős korosztályon belül Nagy-Britanniában: úgy tűnik, az immunizáció gyümölcse kezd beérni.

A nyolcvan év fölöttiek körében drasztikusan visszaesett az igazolt koronavírusos esetek számára vetített halálozások aránya (case fatality rate, azaz CFR), számol be róla a Sky News tudósítása szerint az Oxfordi Egyetem bizonyítékokon alapuló orvoslással foglalkozó központja. A Daniel Howdon, Jason Oke és Carl Heneghan által végzett analízis eredménye szerint

harmadával esett vissza a halálozási arány

a nyolcvan év fölöttiek esetében, illetve a fiatalabbaknál is tapasztaltak javulást, igaz, az egyelőre még csak 8 százalékos.

A vakcinák hatásával kapcsolatos adatok egyelőre még nem véglegesek, mivel az oltások első adagjának beadását követően néhány héten belül alakul ki valamiféle immunválasz, aminek a halálozások arányára gyakorolt hatása további hetek alatt figyelhető meg, a lappangási idő figyelembe vételével.

Az adatok ugyanakkor mutathatják az első jelét annak, hogy az oltások valóban hatásosak. Daniel Howdon a következőképp vélekedik:

"Az eredmények arra utalnak, hogy a halálozási arány nagy mértékben csökken az oltás szempontjából kiemelt fontosságú korcsoportokon belül,

és összhangban vannak a vakcinázás hatásával kapcsolatos kezdeti megállapításokkal, melyek a halálozási arányok csökkenését jelezték előre".

Szerdán már átlépte a 13 milliót a Nagy-Britanniában egy adaggal beoltottak száma, több mint félmillióan pedig már a második adagnyi vakcinát is megkapták az országban.

A biztató kutatási eredmények nyilvánosságra hozatala egybeesett a WHO ajánlásával, melyben az AstraZeneca és az oxfordi Egyetem közös koronavírus elleni oltását minden korosztály számára ajánlották. Korábban aggályok merültek fel azzal kapcsolatosan, hogy a vakcina az idősebb korosztály tagjait nem védi meg.

Nagy-Britanniában jelenleg az AstraZeneca oltása mellett a Pfizer szerével oltanak. Ahogyan azt a fenti, frissülő grafikon is mutatja, 100 emberre 20 beadott oltás jut jelenleg az országban, amellyel csak az Egyesült Arab Emirátusok és Izrael tudja felvenni a versenyt, azonban ezeknek az országoknak jóval kisebb populációt kell immunizálniuk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×