eur:
395.26
usd:
371.68
bux:
66273.8
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Óvatosak a kutatók a Holdról származó kőzetmintákkal

A beszennyeződés megakadályozása és a "takarékosság" jegyében fogják vizsgálni a kínai kutatók a Csang'o-5 kínai űrszonda kapszulájában a Földre érkezett nagyjából 1730 grammnyi holdi kőzetmintát.

A szakemberek speciális tárolókat és laboratóriumokat hoztak létre a minták feldolgozásra és elemzésére, valamint részletes eljárásmódot dolgoztak ki annak biztosítására, hogy a kőzetmintákat a lehető legtovább megóvják a szennyeződésektől és hogy megbízható eredményeket kapjanak.

A Kínai Földtudományi Egyetem kutatója, Hsziao Lung szerint a mintákat először roncsolásmentes vizsgálatnak vetik alá az alkotóelemek meghatározásáért.

A minták lehető legtakarékosabb felhasználása érdekében továbbá a szakemberek mikroanalízist is alkalmazni fognak.

A Csilini Egyetem munkatársa, Csao Jü-jen szerint

tekintettel a kőzetminta értékességére, muszáj tovább fejleszteni a vizsgálati eszközök érzékenységét és felbontását, valamint új technológiákat és módszereket kifejleszteni.

A minták elemzésével a kutatók kijavíthatják az égitestek felszínének korbecslésére szolgáló matematikai modelleket, valamint segíthetik a Hold geológiai evolúciójának jobb megértését.

A Csang'o-5 kínai űrszonda kapszulája, amely 44 év után először hozott kőzet- és talajmintát a Holdról a Földre, december közepén szállt le az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen.

Az űrszonda november 24-én indult a Holdra, december elsején szállt le az égitestre, hogy talajmintákat gyűjtsön.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×