eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Új élősködő várja vigyorogva, hogy a számítógépünkbe költözzön

A Microsoft figyelmeztet, hogy már akárkinek a böngészőjébe befészkelheti magát az Androzek nevű kártevő.

Személyes adatokkal visszaélő, önmagát hirdetésnek álcázó "élősködőről" ír a Computerworld, amely az Edge, a Firefox és a Chrome böngészőkben is ott van.

Ilyen kártevőket persze nap nap után felfedeznek, de most már a Microsoft figyelmeztet arra, hogy ez a "kórokozó" más, mint az eddigiek. Eddig összesen 30 ezer felhasználó gépén lehetett jelen egyszerre, de ez a szám a szakértők szerint pont elég ahhoz, hogy bizonyítsa, bármikor bárkihez eljuthat.

A kártevő neve: Androzek. Legalább 159 átverős domain terjeszti, mindegyikük 17 300 körüli URL-t szolgáltat, ami így 2,8 millió webcímet jelenthet.

Az Androzek különböző bővítményeket telepíthet, megváltoztathatja a böngésző beállításait, ellenőrizetlen weboldalakat illesztve bele.

Ha a felhasználók rákeresnek valamilyen termékre a böngészőben, és rákattintanak egy-egy átverős, szponzorált találatra, akkor a kártékony oldalak valamelyikén köthetnek ki. A támadók ezekután nem csak besöprik a hirdetési megtekintések után járó bevételt, de telepítik is kártevőjüket. Ez a későbbiekben képes lehet az eszközökön tárolt adatokat és hitelesítő engedélyeket megszerezni, melyek utat nyithatnak, hogy a behatolók a teljes eszköz felett átvegyék az irányítást.

Ha valaki gyanítja, hogy áldozat lett, újra kell telepítenie a böngészőjét, vagy új antivírusszoftver után néznie.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×