INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

egyiptom

szakkara

szarkofág

Több mint 2500 éves szarkofág az egyiptomi Szakkarában 2020. november 14-én. A régészek legalább száz ókori koporsót, többekben múmiával, valamint körülbelül negyven aranyozott szobrot találtak a Kairótól délre, Gíza tartományban fekvő Szakkara nekropoliszában.

Több mint 100 érintetlen szarkofágot találtak a szakkarai nekropoliszban - fotók

Infostart

További több mint 100 érintetlen szarkofágnak a szakkarai nekropoliszban történt felfedezését jelentették be szombaton az egyiptomi hatóságok, akik szerint még távolról sincs vége a kincsek feltárásának a nagy fáraókori temetőben.

A 2000-2500 éves, gazdagon díszített, aranyozott és festett fakoporsókat három 12 méter mély temetkezési aknában találták a híres Dzsószer-piramis melletti nekropoliszban, ugyanott, ahol szeptemberben 27, októberben pedig további 59 érintetlen, és hasonlóan jó állapotban lévő szarkofágot találtak.

A koporsók mellett találtak 40 aranyozott istenszobrot, illetve halotti maszkot is.

A leletek a későkorra (i.e. 664-332) és a három évszázadon át uralkodó ptolemaioszi dinasztia (i.e. 323-30) idejére nyúlnak vissza.

Szakkara, 2020. november 14.
Felnyitnak egy több mint 2500 éves szarkofágot az egyiptomi Szakkarában 2020. november 14-én. A régészek legalább száz ókori koporsót, többekben múmiával, valamint körülbelül negyven aranyozott szobrot találtak a Kairótól délre, Gíza tartományban fekvő Szakkara nekropoliszában.
MTI/EPA/Mohamed Hoszam
Felnyitnak egy több mint 2500 éves szarkofágot az egyiptomi Szakkarában 2020. november 14-én. MTI/EPA/Mohamed Hoszam

A friss leleteket egy hevenyészett tárlaton mutatták be a világsajtónak a Dzsószer-piramis lábánál, ahol a meghívottak jelenlétében nyitottak fel egy koporsót, a benne talált múmiát pedig egy mobil röntgenkészülékkel át is világították.

Szakkara még csak az 1 százalékát mutatta meg annak, amit magában rejt - mondta az egyiptomi televízióban élőben közvetített sajtótájékoztatón Hálid al-Ináni régészeti miniszter, aki egy újabb nagy felfedezés bejelentését ígérte az elkövetkező hetekre, december végére vagy január elejére.

Szakkara, 2020. november 14.
Több mint 2500 éves szarkofágokat mutatnak be az egyiptomi Szakkarában 2020. november 14-én. A régészek legalább száz ókori koporsót, többekben múmiával, valamint körülbelül negyven aranyozott szobrot találtak a Kairótól délre, Gíza tartományban fekvő Szakkara nekropoliszában.
MTI/AP
MTI/AP

Az egyiptomi régészek egyebek közt arra számítanak, hogy megtalálják azt a koporsókészítő műhelyt, ahol a temérdek szarkofágot gyártották.

A szakkarai leleteket a három legjelentősebb egyiptomi múzeumban fogják közszemlére tenni a nagyközönség számára, köztük a gízai piramisok mellett épülő és jövőre átadandó Egyiptomi Nagymúzeumban - közölték.

Nyitókép: Mohamed Hoszam
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018