eur:
393.98
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetően az ausztrál lakosok a világon az elsők között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek.
Nyitókép: Dan Himbrechts

Az oltástól sem lesz minden olyan, mint rég volt

Egy brit immunizációs szakértő kimondta: a teljes népesség beoltása tud akadályt állítani a vírus terjedése elé.

A britek már januárban megkezdhetik a lakosság koronavírus elleni vakcinával történő beoltását Jonathan Van-Tam tisztifőorvos-helyettes szerint, ám David Salisbury, aki korábban az egészségügyi minisztériumon belül felet az immunizáció területéért, óva int minket attól, hogy behűtsük a pezsgőt.

"Sokat beszélünk arról, hogy az élet visszatér majd a régi medrébe, ha lesz oltás. De ez nem így lesz. Fontos, hogy realista elvárásaink legyenek a védőoltás által elérhető eredményekkel kapcsolatosan" - fogalmazott a szakember a Guardiennek írt cikkében. Salisbury figyelmeztet arra, hogy nem létezik száz százalékosan hatékony oltás. Hogy pontosabb képet kaphassunk arról, mire képes egy vakcina, a beoltott népesség számát kell az oltás hatékonyságának mutatójával felszoroznunk.

Alacsony lehet a védettség

Példaként az influenza elleni oltást hozta írásában. Ezt a kifejezetten jó átoltottsággal rendelkező Nagy-Britanniában a 65 év fölöttiek 75 százaléka veszi föl évente. Ha feltételezzük, hogy a koronavírus elleni oltás hatékonysága is 75 százalékos lesz, azaz a beoltottak ekkora része lesz ténylegesen immunis, és azt is ugyanennyien kapják majd, akkor a 65 év fölöttieknek mindössze 56 százalékát tudjuk megvédeni, ami kevés ahhoz, hogy a vírus ne terjedjen tovább.

A legveszélyeztetettebb korosztály fele ugyanúgy veszélyben marad - ha ilyen körülmények közt a távolságtartási fegyelem lazul, az beláthatatlan következményekkel járhat. A 65 év alattiak fele oltatja magát, a számok alapján tehát nekik harmaduk lenne ugyanilyen átoltottság és 75 százalékban hatásos vakcina mellett védett.

Mindenkit oltani kellene

A szakember arra hívja fel cikkében a figyelmet, hogy minden életkori csoportot oltani kell: különben az emberek belátására lesz bízva az, hogy akár kétszer beoltassák magukat egy olyan fertőzés ellen, amelynek tekintetében nem is tartoznak magas rizikójú csoportba.

"A fiatalokat például meg kell győzni arról, hogy beoltassák magukat - nem saját érdekükben, hanem másokért" - írta.

Szerinte ha a politikusok továbbra is azt az üzenetet továbbítják, miszerint a vakcinákkal az élet olyan lehet, mint rég volt, fals reményeket keltenek az emberekben. Ha a leghatékonyabb közegészségügyi eszköz, egy oltás előnyeit nem realistán festik le, azzal bizalomvesztést érnek csak el.

Magyar helyzet

Hazánkban a koronavírus-oltás elutasítása az Ipsos októberi felmérése szerint 46 százalék, szemben a világátlag 26 százalékával. A legtöbben a mellékhatásoktól való félelem miatt (59 %), a vakcina hatékonyságával kapcsolatos kételyeik miatt (35 %) illetve a vírus veszélyességével kapcsolatos kételyeik miatt (22%) nem akarnak élni a lehetőséggel. A megkérdezettek 12 százaléka ugyanakkor hajlandó lenne fizetni is a védelemért, amit egy oltás adhat.

Az influenza elleni védőoltással kapcsolatosan szeptemberben az Eurostat arról tett közzé statisztikát, hogy a 65 év fölöttiek körében melyik uniós tagállamban hányan oltatták be magukat 2018-ban. A brit számot egy ország sem közelíti meg:

  • a rekorder Írország is csak 68,5 százalékig jutott,
  • az átlag az EU 27 tagállamában 41,4 %,
  • hazánkban ugyanakkor csak 24,1 % az arány.

Idén az oltás Magyarországon mindenki számára ingyenes.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×