INFORÁDIÓ 
2021. január 27. szerda
Angelika

üstökös

fotó

csillagászat

A C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös a hajnali égen Cered közeléből fotózva 2020. július 6-án. A szabad szemmel is látható égitest július 3-án érte el napközelpontját és július 23-án lesz legközelebb a Földhöz.

Csodás fotók készültek a Magyarországról is látható üstökösről

Infostart / MTI

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által közreadott, a Nemzetközi Űrállomásról készített felvételen (lásd lejjebb) a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös a Föld felett halad el 2020. július 5-én.

Évek óta nem volt ilyen fényes üstökös a magyar égen, ezért sok csillagászt és lelkes rajongót lázban tart a jelenléte. Arról, hogy hogyan és mikor lehet megfigyelni, egy korábbi cikkünkben írtunk, csatolva egy, az észlelést segítő térképet is.

Világűr, 2020. július 10.
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által közreadott, a Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös (b) a Föld felett halad el 2020. július 5-én.
MTI/AP/Amerikai űrkutatási hivatal (NASA)
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által közreadott, a Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös (a kép bal oldalán) a Föld felett halad el 2020. július 5-én. MTI/AP/NASA

Az üstökös pályályának Naphoz legközelebbi pontján a Parker Solar Probe, vagyis a Parker napszonda is lefotózta a NEOWISE-t. Ezt a szondát a NASA 2018. augusztus 12-én indította a Nap légkörének tanulmányozására.

Forrás: NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Lab/Parker Solar Probe/Guillermo Stenborg
Forrás: NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Lab/Parker Solar Probe/Guillermo Stenborg

Nyitókép: Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018