INFORÁDIÓ 
2020. október 31. szombat
Farkas

űridőjárás

elte

vizsgálat

uniós támogatás

Jön az űridőjárás-előrejelzés: különleges kutatásba kezd az ELTE

Jön az űridőjárás-előrejelzés: különleges kutatásba kezd az ELTE

InfoRádió

Az űridőjárás előrejelzésének vizsgálatára nyert csaknem 3,2 millió eurós támogatást az Európai Bizottságtól a Space Weather Awareness Training Network (SWATNET) nevű projekt, amelyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem is részt vesz.

A négyéves projekt témája az űridőjárás fizikai folyamatainak vizsgálata, illetve megbízhatóbb, pontosabb űridőjárás-előrejelző módszerek kidolgozása – mondta az InfoRádiónak Petrovay Kristóf, az ELTE TTK Csillagászati Tanszékének vezetője.

„Az űridőjárás a Napból eredő zavarok összefoglaló neve, amelyek a Föld körüli térségben észlelhetők. A világűr nem teljesen üres – jegyezte meg a szakember –, egy ritka, de nagyon nagy sebességgel áramló, nagy energiájú plazma tölti ki, amelynek fő forrása a Föld környezetében a Nap. Az ebben mutatkozó zavarok elsősorban az űreszközeinket befolyásolják, de közvetve, a mágneses tér és a légkör zavarain keresztül a földfelszíni, jellemzően elektronikai rendszereket is. Vagyis

az előrejelzésnek komoly gazdasági gyakorlati jelentősége is van”

– fogalmazott Petrovay Kristóf.

A projektben, amelynek célja az űridőjárás rövidebb és hosszabb távú előrejelzésének javítása, a kutatók többek között olyan alapvető fontosságú plazmaasztrofizikai kérdésekre keresik a választ, mint a Nap mágneses aktivitásának eredete, illetve a napkitörések előrejelezhetőségének matematikai, szuperszámítógépes, illetve mesterséges intelligencia alapú módszerekkel történő pontosabb modellezése – magyarázta a szakember.

„Az űrtudomány egy interdiszciplináris terület. A Napot csillagászati eszközökkel vizsgáljuk, az űrben viszont helyszíni méréseket végzünk szondákkal – fogalmazott a tankszékvezető. – Természetesen a számítógépes adatfeldolgozásnak nagy szerepe van, a mostani projektben különösen,

több kutatócsoport is mesterséges intelligencia, illetve neuronhálózatok bevetésével próbál előrejelzéseket adni.”

Az ELTE Csillagászati tanszékének vezetője hozzátette, a támogatás azért is jár, hogy minél több fiatal kutatót vonjanak be a munkába.

„A nemzetközi képzési hálózatok célja, amelyet az Európai Unió finanszíroz, hogy a kutatási projektbe minél több pályakezdő kutatót kapcsoljunk be, akik ezen a témán dolgoznak, és doktori fokozatot szereznek a program során” – ismertette. Ráadásul a doktori fokozatokat két különböző európai egyetem közösen adja ki: a fiatal kutatók, doktoranduszok két évet töltenek az anyaintézményben, majd további egyet egy partnerintézményél.

A kutatási program ideje alatt minden fiatal kutató legalább egy hónapot tölt majd a Magyar Napfizikai Alapítvány gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatóriumában. Emellett a SOLARNET programban készülő, 4 méter átmérőjű Európai Naptávcső előkészítő kutatásaiba is bekapcsolódnak az űridőjárást kutató projekt doktoranduszai.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Űridőjárás-projekt – Petrovay Kristóf tanszékvezető, ELTE
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018